România exportă gaze naturale, chiar și cu unele câmpuri unde producția e oprită temporar. Depozitele, foarte aproape de nivelul maxim

11 09. 2024
depozit-gaze-depogaz

Producția internă de gaze naturale este azi, ca și ieri, mai redusă decât normalul. Potrivir datelor Transgaz producția este de doar 19,9 milioane de metri cubi de gaze, sub nivelul de peste 23 de milioane cu care suntem obișnuiți.

Ieri, directorul operatorului național Transgaz, Ion Sterian, ne-a transmis că producția internă a fost de 19,2 mil mc/zi, scădere daorată a doi factori. Primul a fost o rezvizie la unele câmpuri ale Petrom și instalatii din zona Hurezani, revizie anuală care se desfășoară în perioada 10-17 septembrie și care a scos din producție circa 3,4 milioane de metri cubi pe zi. Al doilea a fost oprirea – pentru o zi, azi repornește – centralei electrice de la Iernut, care a oprit producția a două câmpuri ale Romgaz, Balda și Mureș, circa un milion de metri cubi pe zi, care azi reintră în producție.

Touși, azi, la o producție de doar 19,9 milioane de metri cubi de gaze, în depozitele de înmagazinare subterană intră 5,2 milioane de metri cubi – mai puțin decât volumele obișnuite, de 8-10 milioane, și, pe net, România exportă gaze. Astfel, prin punctul de interconexiune cu Bulgaria, intră 7,7 milioane de metri cubi, dar ies în total 8,5 milioane (7,2 milioane către Ucraina și 1,2 milioane către Republica Moldova).

La momentul redactării acestui text, depozitele subterane din România sunt pline în procent de 96,5%, potroivit datelor Gas Infrastructure Europe (GIE), peste media europeană de 93%.