Meciul România-Grecia va decide care dintre cele două naţionale de fotabal va merge la Turneul Final al Campionatului Mondial de Fotbal Brazilia 2014. Dincolo de meciul de fotbal România-Grecia, haideţi să vedem cum ar fi un meci România-Grecia purtat pe teren economic.
În ciuda recesiunii puternice şi a ameninţării cu falimentul suveran al Greciei, un eventual meci România-Grecia purtat pe terenul indicatorilor economici ar fi perdant pentru România, exceptând capitolul scăderii economice. Iată cifrele:
Un meci România-Grecia al PIB pe cap de locuitor îi dă învingători tot pe greci, în ciuda scăderii economice. România a avut un PIB/capita de 13.000 de dolari, iar Grecia 24.000 de dolari. Cifrele sunt calculate la paritatea puterii de cumpărare. Grecia este pe locul 63 în lume, iar România pe locul 101.
Un meci România-Grecia al sărăciei ne-ar face din nou perdanţi în ciuda faptului că Grecia are o rată a şomajului de peste patru ori mai mare decât România. Procentul populaţiei care trăieşte sub prgul sărăciei este de 22% în România şi de 20% în Grecia.
România-Grecia, meciul Fiscului: Gradul de colectare a taxelor este de 44,7% din PIB. În România, acesta este de nici 33%.
România-Grecia, meciul datoriei publice. Aici România bate Grecia. Avem o datorie publică de doar 37,2% din PIB, pe când Grecia are unul dintre cele mai ridicate niveluri din toată lumea: 157% din PIB.
România-Grecia, un meci al speranţei de viaţă pe care îl pierdem: În Grecia, speranţa de viaţă la naştere este de 80 de ani. În România este de doar 74 de ani.
România-Grecia, un meci al salariilor, poate cel mai important: Potrivit datelor Eurostat, salariul mediu net în România a fost de 3.600 de euro net, pe anul 2012. În Grecia a fost de aproape 13.000 de euro.