România, Grecia şi Polonia, primele în UE în clasamentul ţărilor cu cea mai ridicată pondere a exploataţiilor agricole familiale – date Eurostat

24 10. 2023
agricultura 78695046789504

Exploataţiile agricole familiale reprezentau cel puţin 80% din totalul fermelor în toate ţările din UE, exceptând Estonia (65%) şi Franţa (58%). Ţările UE cu cea mai ridicată pondere a exploataţiilor agricole familiale erau Grecia, România şi Polonia (toate cu o pondere de aproximativ 99% din totalul fermelor).

Exploataţiile agricole familiale domină structura agriculturii din UE în ceea ce priveşte numărul de exploataţii, contribuţia lor la forţa de muncă din agricultură şi, la un nivel mai redus, zona de teren cultivată şi valoarea producţiei generate.

Aproape şase din fiecare zece ferme (aproximativ 57%) sunt operate doar de deţinător şi de membrii familiei. La alte 36% din ferme, forţa de muncă din familie reprezintă cel puţin 50% din totalul forţei de muncă.

Exploataţiile agricole familiale erau responsabile pentru majoritatea suprafeţei agricole utilizate în 2020 (aproximativ 61% din cele 157,4 milioane hectare utilizate), cea mai mare parte din totalul forţei de muncă din agricultură (aproape 78%), majoritatea efectivelor de animale (aproape 55%) şi producţia standard (aproximativ 56%).

Deşi exploataţiile agricole non-familiale reprezentau în 2020 doar aproximativ 7% din totalul fermelor din UE, ele erau responsabile pentru o pondere mult mai ridicată a suprafeţei de teren folosită pentru producţia agricolă (aproximativ 39%), a totalului forţei de muncă din agricultură (aproximativ 22%), a efectivelor de animale (aproximativ 45%) şi a producţiei standard (aproximativ 44%).