România, hub de producție european pentru divizia de snacksuri a gigantului PepsiCo

Gigantul PepsiCo, prin divizia sa de snaksuri Star Foods, va finaliza în prima jumătate a anului viitor, în urma unei investiții de aproximativ 30 de milioane de dolari, un depozit automatizat în fabrica sa de la Popești Leordeni. Investiția face parte dintr-un plan mai amplu al companiei, anunțat anul trecut, care are ca scop transformarea centrului din România într-un hub de producție regional de unde pleacă snacksuri către 17 piețe. Deja, producătorul a dat în funcțiune trei noi linii de producție care au dublat capacitatea fabricii din România, până la maximum 40.000 de tone.
Alina Stanciu - mie, 11 oct. 2023, 15:12
România, hub de producție european pentru divizia de snacksuri a gigantului PepsiCo

Cu focus în zona comerțului tradițional ca și canal principal de vânzare, pe o piață locală în care snacksurile au încă „o penetrare foarte scazută”, cu un  declin al volumelor în prima jumătate a anului,  însă cu potențual de creștere, gigantul PepsiCo va finaliza anul viitor un plan de investiții de 100 de milioane de dolari în extinderea unității de producție și într-un depozit automatizat la Popești Leordeni.  În fabrică s-au pus în funcțiune trei lunii de producție noi, pentru brandurile Lay’s, Doritos și Lay’s în cuptor,  ceea ce a dublat capacitatea de producție la un maximum de 40.000 de tone pe an, iar în prima  jumătate a anului viitor va fi operațional și un depozit automatizat.

Acesta va fi echipat un autopaletizator care va asigura automatizarea completă a legăturii dintre liniile de producție și depozit, optimizând astfel eficiența.

Scopul final al acestor investiții este ca România să devină un hub regional de producție. De altfel, în momentul de față, din fabrica românească pleacă în afara țării în jur de 30% din producție.

„Am devenit un hub regional. Ajungem să producem aproape 40.000 de tone, ceea ce înseamnă că peste 90% din produsele aflate pe raftul magazinelor din România sunt produse local. În plus, exportăm în Grecia, Bulgaria, Serbia, în total în 17 țări, aproximativ 30% din producția locală, planul fiind acela ca acest procent să rămână același. Depindă însă foarte mult și de mixul de business-uri. „, a explicat Radu Berevoescu, General Manager & Senior Commercial Director East Balkans, potrivit căruia fabrica va avea panouri forovoltaice, targetul companiei fiind ca, până în 2040, să producă zero emisii de carbon.

Fabrica din Popești-Leordeni are în prezent o capacitate de producție anuală de 39.000 de tone și deservește 17 țări: România, Bulgaria, Moldova, Grecia, Cipru, Albania, Muntenegru, Serbia, Croația, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Ucraina, Kosovo, Macedonia de Nord, Cehia și Slovacia.

 Aproximativ 100 de persoane pentru noul depozit

Cât despre noul depozit, acesta are ca termen de finalizare anul viitor și necesită o investiție de aproximativ 30 de milioane de dolari. În depozit vor lucra aproximativ 100 de oameni.

„Vom aduce oameni din multe localități, pentru că deja avem angajați pe care îi aducem cu mașini de la 120 de km. Nu doar Popești Leordeni ne asigură locuri de muncă, ne orietăm pe o rază destul de mare. Noi nu avem mulți angajați expați și nu avem o strategie de a aduce oameni din alte țări”, a mai explicat managerul

Compania are deja 1600 de angajați, dintre care în jur de 600 lucrează efectiv în fabrică și depozite.

Snacksurile, o piață în ușoară scădere 

Din datele PepsiCo, România nu este o piață foarte mare pentru snacksuri, dar are potențial de creștere. În plus, pandemia a dat un imbold consumului, care s-a domolit însă după aceea, urmare a inflației și a puterii de cumpărare în scădere.

„În prima jumătate a anului am reușit să creștem cifra de afaceri și asta va fi și strategia și pentru restul anului. Volumele noastre sunt în acord cu ce s-a întâmplat cu categoria respectiv un „low single digit declin” ( scădere sub 5% n.red)”, potrivit general manager Star Foods.

„În pandemie business-ul nostru de snacksuri a crescut cu double digit ( două cifre, peste 10% n.red) pentru că lumea a petrecut mai mult timp acasă și a fost o cauză de consum. Însă, în ultimii ani am fost puși în fața unor costuri și a unei inflații accelerate și o putere de cumpărare redusă, ceea ce ne-a determinat să ne adaptăm printr-o strategie de prețuri. Categoria de snacuksuri are o penetrare foarte redusă în România. Este un loc destul de mare de a crește, așa că nu mă îngrijorează așa de mult inflația accelerată. Încercăm prin produsele noastre, prin strategia de preț și eficiența operațiunilor să asigurăm produse cât mai competitive în piață”, a mai declarat acesta.

Focus pe magazinele tradiționale. Marele retail stagnează din creștere

În ceea ce privește canalele de distribuție de maxim interes pentru Star Foods, managerul spune că magazinele tradiționale sunt foarte importante. La nivel național sunt în jur de 40.000 de astfel de magazine care vând tot mai mult, deși numeric sunt mai puține. „Pentru noi, ca pondere în total vânzări, traditional trade ajunge la peste 40% și a rămas la fel deși ca număr acest canal se contractă.  Dacă ne uităm la comerțul modern vedem că și acest canal crește, în special în zona de discounteri. Ne așteptăm să crească în continuare, dar nu la fel de accelerat ca până acum”.

PepsiCo își desfășoară activitatea și investește în România de peste 30 de ani.  În ultimii 10 ani, PepsiCo a investit direct 320 de milioane de dolari în România, susținând dezvoltarea continuă a afacerii sale în țară și consolidându-și rolul de hub regional de producție și distribuție.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat produse defecte și au suferit prejudicii din cauza aceasta. Sunt vizate de......
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...