Valoarea importurilor a depăşit 61,2 milioane de euro, în primele patru luni din acest an, faţă de cele 9,8 milioane de euro încasate din exporturi, în perioada menţionată, pentru cantitatea de 4.708 tone de carne de porc, proaspătă sau refrigerată. Importurile de carene de porc au provenit cu precădere din ţările UE, în general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria şi Danemarca.
Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, importurile de carne de porc au crescut cu 16,6 procente, de la 30.831,9 tone la 35.963,9 tone la finele lunii aprilie 2013, iar valoarea acestora s-a majorat cu 15,7%, de la 52,8 milioane de euro, la 61,2 milioane euro. Importurile şi exporturile de carne de porc au fost realizate în ţările intra şi extracomunitare.
Exporturile autohtone de carne de porc şi de porci vii au fost afectate de restricţiile impuse României de Uniunea Europeană din cauza evoluţiei pestei porcine clasice, însă începând cu 2014 acestea ar putea fi ridicate în totalitate, pe întreg teritoriul României, atât pentru comercializarea porcilor vii cât şi pentru carne de porc.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. În acel an, în 2003, România a exportat 478.669 de tone de carne de porc, în valoare de 619,12 milioane de euro.
Specialiştii ANSVSA afirmă că, din 2014, România ar putea exporta de zeci de milioane de euro, dacă va fi reluat comerţul intracomunitar cu porci vii la nivel naţional, nu doar prin sistemul canalizat, în condiţiile în care în fermele din România sunt crescuţi la ora actuală între 1,5 şi 1,7 milioane de porci.
Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, ANSVSA cheltuind până în prezent peste şapte milioane de euro pentru derularea programului de eradicare a acestei boli pe teritoriul ţării.