Astfel, aproximativ 30.000 de ferme mici vor beneficia de sprijin în vederea colectării gunoiului de grajd şi pentru unităţi de compostare, gestionarea gunoiului de grajd, producţie de biogaz din deşeuri de origine animală şi/sau canalizare şi epurare a apelor reziduale în aproximativ 100 de comune extrem de expuse poluării cu nitraţi.
Potrivit unui comunicat al BM, remis joi AGERPRES, proiectul va sprijini eforturile României de a reduce deversarea de nutrienţi (nitrogen şi fosfor) în corpurile de apă din România şi de a respecta la nivel naţional cerinţele Directivei Uniunii Europene privind Nitraţii.
‘Practicile de producţie agricolă neprietenoase mediului sunt prevalente în zonele rurale din România. Deversarea de deşeuri de origine animală în apele subterane din vecinătatea gospodăriilor, din cauza lipsei unităţilor de depozitare adecvate, reprezintă un pericol pentru sănătatea populaţiei din zonele rurale, precum riscul îmbolnăvirii de boala albastră, ce poate conduce la deces infantil. Începând cu anul 2007, Banca Mondială a oferit asistenţă României în lupta împotriva poluării cu nutrienţi ţi a contribuit la îmbunătăţirea practicilor de producţie agricolă’, se spune în documentul respectiv.
Finanţarea adiţională de 48 milioane de euro va completa proiectul sprijinit iniţial de BM în valoare de 50 milioane de euro şi va fi orientată către intensificarea investiţiilor şi practicilor de management în vederea reducerii poluării cu nutrienţi din surse agricole, animale şi umane, domeniu pentru care UE nu alocă granturi României.
‘Ceremonia de semnare de astăzi reprezintă o mărturie a parteneriatului puternic pe care îl avem cu România în vederea soluţionării provocărilor de mediu la nivel naţional şi sprijinirii agriculturii durabile. Banca Mondială este încântată să susţină România prin furnizarea de resurse suplimentare în vederea combaterii poluării solului şi apelor subterane, protejând în acelaşi timp sănătatea românilor ce locuiesc în zonele rurale şi potenţialul sectorului agricol’, a declarat Cyril Muller, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.
Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu, proiectul Băncii Mondiale va contribui cu resurse suplimentare, cunoştinţe şi sprijin instituţional în vederea promovării celor mai bune practici de producţie agricolă şi va consacra o nouă modalitate de a face agricultură.
‘O mare parte a producţiei agricole din România continuă să fie realizată în cadrul fermelor mici, iar acest lucru reprezintă o provocare în ceea ce ţine de modul în care practicile de producţie sunt aplicate de o manieră care ar proteja mediul. Proiectul Băncii Mondiale, semnat astăzi, va contribui cu resurse suplimentare, cunoştinţe şi sprijin instituţional în vederea promovării celor mai bune practici de producţie agricolă şi va consacra o nouă modalitate de a face agricultură. România are o populaţie rurală importantă. Guvernul Român acordă importanţa cuvenită producţiei durabile în zonele rurale şi bunăstării populaţiei rurale’, a afirmat Anca Dragu.
Fondurile alocate proiectului vor finanţa activităţi orientate către consolidarea capacităţii instituţionale şi coordonării cu administraţiile naţionale şi locale relevante şi cu instituţiile responsabile de reglementarea, implementarea, monitorizarea şi raportarea cu privire la Directiva UE privind Nitraţii şi Directiva Cadru privind Apa. De exemplu, Administraţia Naţională ‘Apele Române’ (ANAR) va fi beneficia de asistenţă pentru a monitoriza şi raporta organismelor naţionale şi ale UE aspectele legate de calitatea apelor de suprafaţă şi subterane în temeiul directivelor anterior menţionate.