Potrivit sursei citate, numărul de utilizatori globali de internet a depășit borna de 5,5 miliarde, dintr-un total de 8,8 miliarde de oameni care trăiesc în prezent. Peste 70% dintre oameni dețin un smartphone și 63% au conturi de social media.
Un utilizator tipic de internet, petrece în online, în medie, 6 ore și 36 de minute zilnic sau peste 46 de ore săptămânal. Cu alte cuvinte, pentru mulți oameni, activitățile digitale reprezintă cea mai mare parte a vieții, după somn.
Pentru a accesa internetul, 96,2% din oameni folosesc un smartphone, la nivel mondial, în timp ce în România, procentul este și mai mare, de 96,5%.
Una dintre activitățile pentru care oamenii folosesc internetul este să facă cumpăraturi. Potrivit DataReportal, 41,9% dintre români cumpără online săptămânal, sub media globală de 55,2%. Cei mai avizi cumpărători în mediul online sunt thailandezii (66,6%) și sud coreeni (64,3), în timp ce cei mai dezinteresați sunt marocanii (28,5%) și ghanezii (13,5%). În regiunea noastră, grecii cumpără cel mai mulți online în fiecare săptămână (55,7%), apoi polonezii (53,3%) și bulgarii (45,4%).
Dintre toate activitățile online, românii sunt cel mai atrași de jocuri video. Circa 84,4% dintre utilizatorii de internet din România joacă jocuri video pe orice dispozitiv, peste media globală de 84,1%.
Cu toate acestea, consumul de media tradițional este încă ridicat. Românii petrec în medie 3 ore și 20 de minute zilnic urmărind programe TV, peste media de 3 ore și 8 minute. Spre comparație, toți oamenii din regiunea noastră, în afară de bulgarii (03 ore, 46 min.) petrec mai puțin timp în fața televizorului. Ungurii petrec 2 ore și 57 minute, grecii petrec 2 ore și 59 minute, polonezii – 3 ore și 9 minute.
Televizorul este folosit și pentru a accesa conținut digital, iar la acest capitol românii se află în Top 4 țări analizate, cu un procent de peste 44%, după Suedia, Brazilia și Norvegia. Media globală este de 79,2%, iar în Europa de Est ne urmează bulgarii, cu 40,5% dintre utilizatori, apoi grecii, polonezii și ungurii.
La capitolul utilizării platformelor sociale, românii folosesc în medie 6,4 platforme lunar, similar cu media internațională de 6,8 platforme. Însă doar 74,8% dintre utilizatorii români de internet au o identitate pe social media, mult sub media globală de 94,5%.
România are un procent de 46% dintre respondenți care declară că evită în mod activ știrile, plasându-se în prima treime a clasamentului global pentru această metrică. Acest nivel ridicat de evitare a știrilor este semnificativ mai mare decât media multor țări europene prezentate în grafic. Totuși, bulgari conduc detașat aici, cu un procent de 60%, fiind și primii din statele analizate, urmați de croați și greci (59%), la o media globală de 39%.
De asemenea, românii se feresc și de folosirea codurilor QR: doar 35% dintre utilizatorii de internet din România au scanat un cod QR în luna octombrie, perioadă în care a fost realizat studiul. La nivel mondial, 50,5% dintre utilizatorii de internet folosesc un cod QR,