România, în cel mai mare proiect european de cercetare privind optimizarea consumului de energie în locuințe – ORSE

04 05. 2023
bani-electricitate
Electrometer is measuring power consumption. Coins in foreground. Expensive electricity concept. 3D rendered illustration.

Campania se derulează prin proiectul de cercetare european ENCHANT, finanțat prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene, și se desfășoară în șase state: Norvegia, Germania, Austria, Italia, Turcia și România. La nivel național, proiectul este implementat de Centrul pentru Studiul Democrației, inițiatorul ORSE, împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai, Primăria și Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca și compania Electrica Furnizare.

În premieră, informațiile colectate despre consum vor fi modelate cu ajutorul unui sistem inovator de interpretare a datelor bazat pe inteligență artificială, pentru a produce scenarii de politici publice adaptate la realitatea din teren și diversitatea de situații, și nu politici de sprijin uniforme la nivel național, care nu țin cont de nevoile specifice ale gospodăriilor.

Proiectul de cercetare ENCHANT își propune să sprijine tranziția energetică și încearcă să înțeleagă nevoia și comportamentul de consum de electricitate în locuințele din Europa și de ce informații au nevoie gospodăriile pentru a reuși să-și eficientizeze consumul.

Datele sunt colectate printr-o metodă consacrată în medicină denumită Randomized Control Trail (RCT) și vizează participarea voluntară a gospodăriilor în grupuri experimentale care testează comportamente de consum. Tehnicile de intervenție comportamentală bazate pe știință, testate anterior în laboratoare, sunt testate în ENCHANT în viața reală, într-un efort la scară largă fără precedent, care vizează milioane de cetățeni europeni.

Faptul că în ENCHANT participă consumatori din șase state europene produce o oportunitate imensă de învățare a comportamentelor de consum într-o varietate de contexte sociale, economice sau culturale, producând o bază largă de soluții de politici publice.

„ENCHANT este un proiect de cercetare care încearcă să afle ce i-ar putea ajuta pe români să își reducă consumul de energie din gospodărie și care sunt limitele acestui deziderat. Proiectul face parte din inițiativa mai largă –  Living Lab – a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea Babeș-Bolyai, prin care se testează eficacitatea unor măsuri și politici publice în comunități. Informațiile venite dinspre gospodării vor rezulta în soluții de politici publice produse cu ajutorul inteligenței artificiale, care să fie aplicate în sprijinul consumatorilor casnici la nivel european, național sau local, ținând cont de realitățile gospodăriilor. Miza acestor lucruri este  importantă, la fel și participarea consumatorilor”, a declarat Anca Sinea, cercetător al Universității Babeș-Bolyai, coordonatoarea ORSE și a campaniei implementate în România.

Ea a explicat care sunt beneficiile pentru consumatorii români ce vor participa la acest exercițiu: „Pe lângă informațiile interesante pe care le pot obține cu privire la propriul consum de energie, vor primi sugestii și recomandări despre cum pot economisi mai multă energie în locuința proprie, ceea ce, luând în calcul nivelul actual al prețurilor la energie, poate fi un lucru bine-venit. În plus, pe baza constatărilor la care vom ajunge prin agregarea tuturor datelor primite de la consumatori, vor avea ocazia să influențeze politicile europene și naționale, prin propunerea unor scenarii de politici publice mult mai favorabile situației consumatorilor”.

„Ca să beneficieze de încrederea românilor, procesul de tranziție energetică trebuie să țină cont de provocările și nevoile specifice pe care cetățenii noștri le au și să contribuie la creșterea calității vieții. De aceea, invit cetățenii să participe la acest exercițiu necesar îmbunătățirii procesului de luare a deciziilor în domeniul energiei – un subiect de mare importanță mai ales în perioada de criză energetică pe care o traversăm”,  a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

„Ce ne dorim este ca noi, cercetătorii, să fim ajutați să înțelegem modul în care se consumă energia în locuință și cum comportamente de consum formate în timp pot fi schimbate. În acest sens, obiectivele asumate de proiect sunt ambițioase, demersul științific este rafinat de oameni de știință de vârf și este consolidat pe un volum de studii de specialitate fără precedent. Dar miza datelor venite dinspre consumatorii casnici rămâne importantă. Fără participarea cetățenilor în acest exercițiu, expertiza cercetătorilor va avea ca bază cel mult o serie de presupuneri, iar soluțiile care vor fi propuse în vederea eficientizării consumului de energie sau îmbunătățirii calității mediului înconjurător s-ar putea să nu aibă efectele scontate”, a declarat Daniel David,  Rectorul Universității Babeș-Bolyai.

„Conform studiilor repetate realizate de Electrica Furnizare, consumatorii de energie electrică din România manifestă o disponibilitate mare de schimbare a comportamentului în ceea ce privește consumul de energie electrică, aceștia declarându-se deschiși la a primi informații practice cu privire la diverse metode de reducere a consumului de energie în locuințe. Această tendință ne indică un imens potențial ce poate avea impact major în eficientizarea consumului de energie la consumatorii casnici, în contextul obiectivelor specifice europene și naționale. Platforma ENCHANT este  un instrument de legătură între Electrica Furnizare, în calitate de furnizor important pe piața de energie din România, consumatori, mediul universitar și autoritățile publice în vederea identificării de soluții funcționale și cu efecte pe termen lung”, a declarat Darius Meșca, directorul general Electrica Furnizare.

Cum se va derula campania de economisire a energiei electrice în România

Campania de economisire a energiei electrice gospodăriile din România se va derula prin intermediul platformei ENCHANT, destinată colectării de date despre consumurile de energie ale gospodăriilor, disponibilă și în limba română: https://app.enchant-project.eu/ro/mission/ax6b-uhy7 . Ea durează șase săptămâni pentru fiecare utilizator înscris.

Consumatorii înscriși voluntar pe platforma proiectului sunt rugați să răspundă la un set de întrebări privind consumul propriu de electricitate pentru a-i ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine care este tiparul de consum al gospodăriei lor. Apoi, timp de șase săptămâni, consumatorii vor raporta cu frecvență săptămânală consumul propriu de energie electrică, care se poate obține fie de pe contorul de electricitate instalat în locuință, fie de pe aplicația special destinată, în cazul celor care dețin un contor inteligent. De asemenea, în acest interval de timp, participanții vor primi e-mailuri săptămânale cu sfaturi care vizează îmbunătățirea și evoluția consumului ca urmare a implementării recomandărilor primite dinspre platformă.

Organizatorii proiectului ENCHANT speră că această campanie îi va ajuta pe consumatorii implicați să  își reducă semnificativ costurile cu energia electrică și că ambele părți pot învăța multe din această experiență. Detalii despre proiect pot fi consultate aici: https://app.enchant-project.eu/ro/

Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) este un proiect inițiat de către Centrul pentru Studiul Democrației, think-tank înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, în cadrul căreia funcționează ca centru de cercetare acreditat.

Scopul acestei inițiative este de a oferi o perspectivă de 360 de grade asupra sărăciei energetice la nivel național și de a oferi expertiza necesară pentru combaterea acestui fenomen complex, ce afectează o mare parte a populației.