„Gazprom nu poate satisface pentru moment cererea de volume suplimentare a partenerilor noştri din Europa Occidentală„, a spus Medvedev, care s-a declarat „uimit” de ştirile potrivit cărora, livrările de gaze naturale ruseşti către Europa au fost reduse în ultimele zile. Acesta a adăugat că, de fapt, grupul rus şi-a majorat exporturile în condiţiile în care Europa a fost afectată de temperaturi extrem de scăzute.
La începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană a anunţat că livrările de gaze naturale spre Italia via graniţa cu Austria au fost reduse cu 10% comparativ cu nivelul normal. De asemenea, grupul austriac OMV a anunţat că livrările de gaze naturale ruseşti spre centrul european de la Baumgarten erau, joi, cu 30% mai mici decât nivelul normal.
„Pot să confirm că au fost reduse livrările de gaze în mai multe state membre (ale UE): Polonia, Slovacia, Austria , Ungaria, Bulgaria, România, Grecia şi Italia”, a declarat Marlene Holzner, purtătorul de cuvânt pe probleme de energie al UE. Aceasta a adăugat că „încă nu este o situaţie de urgenţă„.
România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa la gazele naturale importate de la Gazprom. Potrivit datelor ANRE, în perioada martie-aprilie 2011, România a plătit 400 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale importate de la Gazprom. În acelaşi timp, Bulgaria, Ungaria, Franţa sau Germania au plătit şi cu peste 50 de dolari mai puţin decât România. Mai mult, Republica Moldova a plătit doar 320 de dolari.
Astfel, România a ajuns să plătească unul dintre cele mai scumpe gaze importate de la ruşi, la nivel european. În 2010, ţara noastră a plătit 304 dolari pe mia de metri cubi de gaze importate, potrivit Energy Observer. În acelaşi timp, Marea Britanie a importat gaze cu 191 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce Ungaria, Grecia sau Polonia au plătit peste 300 de dolari.
O posibilă explicaţie pentru această situaţie ar putea fi faptul că în 2010, preţul mediu al gazelor naturale exportate de Gazprom în statele europene a urcat de la 296,7 dolari pentru mia de metri cubi, la 301,8 dolari.
Recent, Gazprom a anunţat majorări importante la preţurile gazelor naturale exportate în Europa. Astfel, până la sfârşitul acestui an, tariful ar putea ajunge chiar şi la 500 de dolari pentru mia de metri cubi.