Raportul Ernst & Young European Attractiveness Survey coroborează datele obţinute dintr-o analiză a investiţiilor internaţionale în Europa din ultimul an, cu rezultatele unui sondaj efectuat în rândul a peste 800 de directori executivi din întreaga lume, despre cum şi unde se vor efectua investiţii în următorul deceniu.
În 2012, în România s-au creat 7.114 locuri de muncă, prin investiţii străine, cu 18,9% mai multe decât în 2011, arată raportul Ernst & Young.
Investiţiile care s-au concretizat în România în 2012 reprezintă 7% din numărul total al proiectelor de investiţii din Europa, depăşind uşor percepţia investitorilor privind atractivitatea pieţei locale.
CEE şi-a recăpătat atractivitatea pentru investiţiile străine în 2012, după doi ani dezamăgitori. Regiunea a atras cu 26% mai multe locuri de muncă în 2012, depăşind Europa de Vest, arată raportul menţionat mai sus.
Companii din Europa şi din întreaga lume îşi extind tot mai mult capacităţile de producţie în Europa Centrală şi de Est. Renault, spre exemplu, mai produce doar un sfert din automobilele sale în Franţa, restul fiind produse în România, Maroc, Slovenia şi Turcia.
Conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, salariile anuale în ţările din CEE rămân, în medie, la jumătate faţă de cele din Germania, Franţa şi UK.
În CEE, Polonia este văzută de departe drept cea mai atractivă ţară pentru investiţii.
În pofida recesiunii, raportul arată că numărul proiectelor străine directe în Europa (ISD) a înregistrat doar o scădere cu 3%, de la 3.906 în 2011, la 3.797 în 2012. Totuşi, nivelul investiţiilor rămâne mai ridicat, comparativ cu perioada de dinaintea crizei, iar numărul locurilor de muncă create a urcat cu 8% faţă de 2011, până la 170.434.
Deşi pieţele cu creştere rapidă atrag interesul investitorilor străini, Europa râmâne cea mai importantă destinaţie pentru investiţii străine directe din punct de vedere al valorii acestora, cu toate că aportul său în ISD globale a scăzut de la 28,6% în 2011, la 22,4% în 2012, potrivit UNCTAD (Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare).
Ce state au atras cele mai multe investiţii străine directe
Regatul Unit se situează din nou în topul destinaţiilor pentru ISD, cu 697 de investiţii în 2012, în creştere cu 3%, însă Germania se clasează pe locul al doilea, cu 624 de investiţii – ceea ce reprezintă o creştere cu 5% faţă de 2012.
După ce a depăşit Regatul Unit din punct de vedere al numărului de proiecte din industria producătoare în 2011, Germania recuperează teren şi în sectoarele bazate pe servicii – Franţa (471), Spania (274) şi Belgia (153) s-au clasat pe locurile trei, patru şi cinci.
Ţările din Europa de Vest care au avut performanţe foarte bune şi au atras un număr de proiecte străine semnificativ mai mare faţă de 2011 au fost Spania (273), Irlanda (106), Belgia (153) şi Finlanda (62). Aceasta s-a datorat, în principal, unei scăderi a costurilor relative pe unitatea de muncă, ceea ce le-a sporit competitivitatea.
Un al doilea grup de ţări vest-europene, printre care Franţa (471), Olanda (161), Italia (60) şi Elveţia (61), a atras mai puţine proiecte străine şi a generat relativ puţine locuri de muncă. Motivele care au stat la baza scăderii investiţiilor variază, de la stagnarea creşterii economice în Franţa şi Italia, până la costurile operaţionale ridicate din Olanda şi Elveţia.
Europa Centrală şi de Est (CEE) a înregistrat o creştere a ISD în 2012, după doi ani dezamăgitori. Deşi numărul deciziilor de investiţii a scăzut cu 5% faţă de anul precedent, regiunea a asigurat cu 26% mai multe locuri de muncă din ISD. Aceasta înseamnă că regiunea CEE, asigurând costuri competitive şi avantaje generate de buna poziţionare geografică, a devansat Europa de Vest, devenind regiunea cu cele mai multe locuri de muncă atrase din ISD din Europa – în principal datorită intensificării producţiei în regiune.
Polonia a înregistrat cea mai mare creştere de pe continent, de 22% în 2012, atrăgând 148 de proiecte străine. În regiunea CEE, Polonia a devansat Rusia (128), devenind cea mai atrăgătoare destinaţie pentru ISD.
Serbia a avut, de asemenea, o performanţă solidă, atrăgând 78 de investiţii străine. Însă, investiţiile din Turcia şi Republica Cehă au înregistrat o scădere uşoară, atrăgând 95 şi, respectiv, 64 de proiecte străine.