România în războiul alimentelor cu dublu standard din Europa: 11.300 de euro plătiţi pe analize care arată că produsele europene sunt sigure

09 05. 2017
carrefourorhideea_og_38416200_53279500

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară (ANSVSA) a cheltuit pentru analizele de laborator efectuate pentru verificarea existenţei diferenţelor de calitate a produselor comercializate pe piaţa est-europeană şi cea vestică 23.226 de lei, adică aproximativ 5.100 de euro. La această sumă se adaugă 27.924 de lei (6.200 de euro) cheltuiţi de Autoritatea Naţională Fitosanitară pentru analizele de laborator efectuate la legume şi fructe, ceea ce face ca, până în momentul de faţă, costul total al analizei coordonate de către Ministerul Agriculturii să se ridice la peste 11.300 de euro. 

Detalii AICI

ANSVSA a analizat 123 de probe, iar ANF 52 de probe  din care a reieşit doar că produsele  venite din spaţiul comunitar sunt sigure pentru consumul uman. Detalii AICI

Aportul României în războiul calităţii alimentelor vândute estului Europei: „produsele din vest se pot consuma”

„În calitate de instituţie participantă în cadrul grupului de lucru constituit pentru verificarea existenţei a unei diferenţe de calitate a produselor comercializate pe poaţa est-europeană şi cea vestică, ANSVSA a analizat un număr de 123 de probe prelevate din produse alimentare care proveneau din comerţul intracomunitar şi din România, conform celor stabilite în planul de măsuri”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Autorităţii.

Astfel, potrivit sursei citate, au fost prelevate probe din 46 de produse din carne (salam, parizer, pate de fivcat, cârnaţi, crenvursti etc), din 46 produse din lapte (smântână, brânză,unt, lapte,caşcaval), din 16 produse din peşte şi produse din peşte, din 11 probe miere de albine şi din 4 probe pastă de tomate.

Analizele au fost realizate în cadrul Laboratorului din cadrul DSVSA Bucureşti şi au vizat determinări fizico-chimice pentru produsele din carne, lapte, peşte şi miere, determinarea procentului de substanţă uscată şi coloranţi din pasta de tomate şi determinarea prezenţei grăsimilor de origine vegetală în lapte şi produsele din lapte.

„Pentru fiecare dintre determinările de laborator realizate pe probele menţionate s-a aplicat tariful aferent , în conformitate cu Ordinul 40/2016 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar, ca urmare a actualizării tarifelor în funcţie de rata inflaţiei din anul 2015”, au mai răspuns reprezentanţii ANSVSA.

Urmează noi investigaţii

Având în vedere că toate produsele analizate au fost prelevate exclusiv din lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri din România, fară a se face vreo comparaţie cu aceleaşi produse vândute în vreuna dintre statele vestice membre UE, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat că va urma şi o analiză comparată, dar numai cu acordul statelor din care se vor lua probe. Acord care nu s-a obţinut încă. „Şi noi dorim să facem acest lucru (comparaţia între produsele din România şi cele din vestul Europei n.red) dar dorim să o facem în spiritul legilor şi a Regulamentelor din acest domeniu. Nu avem competenţa legală de a preleva probe pe teritoriul altui stat. De aceea, am adresat omologilor mei din cinci state membre, Germania, Italia,Belgia, Olanda şi Franţa o scrisoare prin care îi rog să dea posibilitatea experţilor noştri ca împreună cu experţii lor să preleveze probe astfel încât să le putem compara. Altfel nu poţi să o faci”, declara Daea în data de 10 aprilie, atunci când a făcut publică analiza.

Ce s-a descoperit în această primă analiză

Urmare a analizei realizate de Ministerul Agriculturii în colaborare cu ANF, ANSVSA şi ANPC,  singura problemă descoperită a fost la o proba de miere poliflora ambalată în borcane de 500 de grame provenită din Franţa – Fleur de Miel – unde s-a depistat o problemă de calitate – o depăşire de 50% a procentului enzimatic –  care nu pune însă în pericol sănătatea consumatorilor, au anunţat experţii ANSVSA implicaţi în analiză. Aceştia au retras 108 borcane din cele 396 cât a avut lotul. În rest, s-au descoperit legume şi fructe cu urme de reziduuri, dar sub limita admisă de Regulamentele UE.