România în Schengen – Austria şi Olanda au votat împotriva aderării României şi Bulgariei, Croaţia intră de la 1 ianuarie 2023. Negocierile continuă

Austria a votat împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Olanda s-a opus Bulgariei, conform unor surse citate de G4MEDIA.ro şi AGERPRES. Croaţia a anunţat că a obţinut undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2023, relatează AFP şi Reuters.
Ion Dobreanu - joi, 08 dec. 2022, 14:38
România în Schengen - Austria şi Olanda au votat împotriva aderării României şi Bulgariei, Croaţia intră de la 1 ianuarie 2023. Negocierile continuă

SCHENGEN – Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei.

UPDATE 20.40 – SCHENGEN

Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm poziţia „total inadmisibilă” a Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) şi consideră că „Austria s-a singularizat şi autoizolat în cadrul Uniunii Europene”.

Într-un comunicat transmis joi, MAE consideră că acest rezultat este „complet injust şi lipsit de orice motivare obiectivă”, mai ales în condiţiile în care România a acţionat cu „deschidere şi transparenţă” în relaţia cu toţi partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a ţării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experţii UE şi ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie şi noiembrie 2022.

UPDATE 20.33 – SCHENGEN

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea ambasadoarei Republicii Austria la Bucureşti, joi seară, la sediul MAE, pentru a i se comunica poziţia României cu privire la aderarea la spaţiul Schengen şi protestul MAE faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, „care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale”.

„Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenţei unor relaţii diplomatice îndelungate, cu o tradiţie de peste 100 de ani, între ţările noastre, precum şi al cooperării bilaterale substanţiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanţi ai României şi al doilea investitor străin pe piaţa românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional şi european, precum şi coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internaţional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei”, a anunţat MAE, într-un comunicat transmis Agerpres.

UPDATE 20.06 – SCHENGEN

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat joi, la Bruxelles, că este convinsă că va obţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în cadrul actualului său mandat şi a promis să facă din acest lucru o prioritate, relatează Agerpres.

Comisarul pentru afaceri interne a felicitat Croaţia şi pe cetăţenii croaţi pentru aderare şi a declarat că Bulgaria şi România merită, de asemenea, să adere la spaţiul Schengen, dar nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor.

„Vreau să mă adresez şi cetăţenilor români şi bulgari. Meritaţi să fiţi membri deplini ai zonei Schengen. Meritaţi să aveţi acces la zona liberă de circulaţie. Aţi avut sprijin puternic aproape din partea aproape a tuturor statelor membre, din partea preşedinţiei cehe, a Comisiei”, a spus Johansson în cadrul unui briefing de presă comun cu ministrul ceh de interne, Vit Rakusan.

UPDATE 19.56 – SCHENGEN

România putea să intre în spaţiul Schengen la reuniunea de joi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), în timp ce Bulgaria trebuie să facă paşi suplimentari, a declarat joi, pentru presa română, ministrul olandez al justiţiei şi securităţii, Eric van der Burg, relatează Agerpres.

Ministrul a spus că nu vede rezultatul votului pe joi, în urma căruia României şi Bulgariei li s-a blocat din nou drumul spre spaţiul Schengen, ca pe un „semn de slăbiciune” pentru Uniunea Europeană sau ca pe o diminuare a solidarităţii între statele membre. „Am făcut nişte acorduri, aşa că trebuie să le respectăm”, a afirmat el, fără a intra în detalii.

UPDATE 19.32 – SCHENGEN

Blocarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, zona europeană de liberă circulaţie, în urma obiecţiilor Austriei, reprezintă „o zi proastă pentru Europa”, a declarat joi ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, potrivit Reuters, transmite Agerpres.

„Până în ultimul moment, ne-am luptat pentru a ne asigura că Bulgaria şi România sunt acceptate în Spaţiul Schengen”, a declarat şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă la Dublin, în Irlanda, unde se află în vizită.

„Cred că acest lucru este mai mult decât greşit în termeni europeni, dar şi în termeni geopolitici”, a spus ea.

„În loc să ne mândrim că am obţinut o zi bună şi puternică pentru Europa, suntem nevoiţi să spunem că este o zi proastă pentru Europa”, a mai declarat Annalena Baerbock.

UPDATE 17.41 – SCHENGEN

Ministrul ceh de interne, Vít Rakusan, a declarat joi, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), că este recunoscător viitoarei preşedinţii suedeze a Consiliului UE pentru că este gata să continue munca ţării sale şi să menţină ca prioritate aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, relatează Agerpres.

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost respinsă joi, în cadrul consiliului JAI, cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Olandei, potrivit unor surse concordante de la Bruxelles. În acelaşi timp, aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen a fost votată în unanimitate.

„Felicităm Croaţia, noul nostru membru Schengen, a fost de la începutul preşedinţiei noastre una dintre cele mai mari priorităţi ale noastre. Suntem bucuroşi că după mult timp putem vorbi despre extinderea cu Croaţia. Croaţia a făcut totul pentru a intra în Schengen şi suntem siguri că acest mesaj este foarte pozitiv pentru toţi cetăţenii UE. Sunt recunoscător tuturor instituţiilor europene şi tuturor statelor membre care ne-au acordat nouă, ca ţară care a deţinut preşedinţia, tot sprijinul”, a spus Vit Rakusan, într-un briefing comun cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

„Dar, din punctul meu de vedere, şi România şi Bulgaria sunt gata să fie membre Schengen şi le sunt foarte recunoscător acestor două ţări pentru toată munca pe care au depus-o în ultimele luni. Sunt convins că vremea lor va veni în curând. Sunt, de asemenea, recunoscător preşedinţiei suedeze că este gata să continue munca noastră şi să aibă această temă şi discuţiile cu Bulgaria şi România ca prioritate”, a mai spus Rakusan.

 

UPDATE 16.27 – SCHENGEN

Comisarul european pentru afaceri europene, Ylva Johansson, a anunţat joi, la Bruxelles, că România şi Bulgaria nu au fost admise încă în Spaţiul Schengen, relatează Agerpres.

Comisarul pentru afaceri interne a felicitat Croaţia şi pe cetăţenii croaţi pentru aderare şi a declarat că Bulgaria şi România merită, de asemenea, să adere la spaţiul Schengen, dar nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor.

Îmtrebată de jurnaliştii români dacă problema aderării României şi Bulgariei la Schengen ar putea ajunge în cele din urmă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare, ea a declarat că ar fi surprinsă dacă s-ar întâmpla acest lucru, dar a precizat că susţine orice demers pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

UPDATE 15.37 – SCHENGEN

Olanda și-a clarificat poziția în interiorul Consiliului JAI: a explicat că este în favoarea aderării României la Schengen, dar votul a fost negativ pentru că România e la pachet cu Bulgaria, iar Olanda consideră Bulgaria nepregătită, scrie G4MEDIA.ro.

Austria nu și-a schimbat poziția enunțată la începutul ședinței JAI nici măcar după discuțiile cu Germania, scrie G4MEDIA.ro.

SCHENGEN – Croaţia anunţă că a obţinut undă verde pentru intrare la 1 ianuarie 2023

Croaţia a anunţat joi că a obţinut undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie, relatează AFP şi Reuters.

Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne care se desfăşoară la Bruxelles şi a fost făcută publică de reprezentanţii Croaţiei la UE.

„Ultimul pas a fost făcut! Decizia Consiliului a fost adoptată. Este acum confirmat oficial că Croaţia va adera la Spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2023”, a precizat Reprezentanţa Permanentă a Croaţiei la UE pe Twitter

UPDATE 15.10 – SCHENGEN

Surse politice au declarat pentru News.ro că şi Belgia s-a alăturat Germaniei şi Luxemburgului şi e gata să blocheze Croaţia, dacă Austria nu acceptă o extindere Schengen şi cu România şi Bulgaria. Aceleaşi surse spun că ministrul austriac de interne a fost luat prin surprindere şi în mod evident nu se aştepta să fie contracarat de Germania.

Totuşi în declaraţii făcute zilele trecute, oficialii austrieci au criticat voalat Germania că nu mai are controale la frontieră şi lasă toată povara filtrării imigranţilor pe seama Austriei.

 

SCHENGEN – Miniștrii de Interne din UE au făcut o pauză în ședința Consiliului JAI de la Bruxelles pentru a debloca situația provocată de veto-ul Austriei față de intrarea României și Bulgariei în Schengen, au declarat pentru G4Media surse oficiale.

În acest moment, reprezentanții Germaniei duc discuții cu delegația Austriei pentru a găsi un compromis, potrivit surselor citate. Luxemburg a dat tonul pentru întreruperea negocierilor, sprijinită de Germania, scrie G4Media.

Situaţia actuală a spaţiului Schengen şi posibila extindere a zonei de liberă circulaţie din Uniunea Europeană prin aderarea Croaţiei, României şi Bulgariei se află pe agenda reuniunii miniştrilor europeni de interne de joi de la Bruxelles. Aceştia vor analiza, printre altele, rutele de migraţie şi situaţia refugiaţilor ucraineni. Integrarea Croaţiei în spaţiul Schengen pare probabilă, dar rămân obstacole pentru Bulgaria şi România, pe fondul creşterii numărului de migranţi care sosesc pe ruta balcanică.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european identifică motive politice în respingerea aderării României şi Bulgariei

”Puţinele îndoieli”’ care rămân în privinţa intrării României şi Bulgariei în zona Schengen, din partea Austriei şi Regatului Ţărilor de Jos, sunt de ordin politic, a apreciat joi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, transmite EFE.

”Puţinele îndoieli care rămân sunt de ordin politic şi ele subminează două fapte foarte simple: suntem mai puternici, nu mai slabi, prin extinderea Schengen. Şi, în al doilea rând, extinderea Schengen înseamnă controale mai multe şi mai bune, nu mai puţine. Aşa că sper ca bunul simţ şi o minte deschisă să prevaleze şi să putem lua decizia, dacă nu astăzi, în următoarele câteva zile”, a declarat Schinas, la sosirea la reuniunea miniştrilor de interne ai UE care se desfăşoară joi la Bruxelles.

Franţa vrea integrarea României, Bulgariei şi Croaţiei în spaţiul Schengen şi a adoptat această poziţie după ce a reflectat îndelung şi după ce a fost convinsă că cele trei ţări pot gestiona frontierele externe, a declarat ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, presei române, la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), de la Bruxelles.

„Franţa va vota, la cererea preşedintelui Republicii, pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen. Sunt ţări prietene, surori, care au făcut eforturi enorme pentru a putea controla frontierele europene”, a declarat ministrul francez de interne.

„Trebuie să încurajăm aceste eforturi şi spunem că, dacă vrem să limităm ruta balcanică de migraţie, trebuie să putem deschide spaţiul Schengen şi să gestionăm bine frontierele exterioare, aşa cum o fac românii, bulgarii şi croaţii”, a adăugat el.

Întrebat dacă ar putea exista o decuplare a aderării României şi Bulgariei la Schengen, ministrul francez a răspuns că „Franţa va vota pentru cele trei ţări”.

În acelaşi timp, el a refuzat să comenteze refuzul Austriei, exprimat din nou de ministrul de interne Gerhard Karner joi dimineaţă, la sosirea la Consiliul JAI, de a susţine aderarea la Schengen a României şi Bulgariei.

„Nu voi comenta poziţia altor ţări, o respect, bineînţeles. V-am spus poziţia Franţei, care este o ţară grijulie cu spaţiul Schengen. Franţa vrea venirea celor trei ţări în spaţiul Schengen şi a adoptat această poziţie după ce a reflectat îndelung şi după ce a fost convinsă că cele trei ţări pot gestiona frontierele externe”, a mai spus Gerald Darmanin.

SCHENGEN – Austria va vota în JAI împotriva aderării României şi a Bulgariei, reafirmă ministrul de interne Gerhard Karner

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfăşoară la Bruxelles, transmite AFP.

Karner a făcut acest anunţ înaintea reuniunii JAI.

El reafirmase miercuri, la postul public de radio austriac ORF, hotărârea Vienei de a se opune prin veto aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta. Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Germania susţine aderarea Bulgariei, a Croaţiei şi a României la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne german Nancy Faeser la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al UE, care se va pronunţa asupra extinderii spaţiului european de liberă circulaţie, informează Reuters.

”Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această chestiune”, le-a declarat Faeser jurnaliştilor înaintea reuniunii cu omologii săi din Uniunea Europeană.

Ea a adăugat: ”Noi vom sprijini Croaţia, România şi Bulgaria, pe toate trei”.

La rândul său, ministrul de interne francez Gerald Darmanin s-a pronunţat în favoarea intrării în Schengen a Croaţiei, României şi Bulgariei.

Te-ar mai putea interesa și
Teheranul neagă categoric informația că ar fi avut loc o întâlnire între un diplomat iranian și miliardarul Elon Musk
Teheranul neagă categoric informația că ar fi avut loc o întâlnire între un diplomat iranian și miliardarul Elon Musk
Iranul a negat "categoric" sâmbătă orice întâlnire între omul de afaceri american Elon Musk şi ambasadorul său la ONU şi şi-a exprimat "surpriza" faţă de mediatizarea chestiunii, potrivit......
Promisiuni fără acoperire? Patru giganți energetici, TotalEnergies, BP, Shell și Equinor au anunțat ca vor investi 500 mil. euro pentru producția energie ieftină
Promisiuni fără acoperire? Patru giganți energetici, TotalEnergies, BP, Shell și Equinor au anunțat ca vor investi 500 ...
Giganții din petrol și gaze TotalEnergies, BP, Shell și Equinor au promis vineri să investească 500 de milioane de dolari ...
Rezultate finale la alegerile parlamentare din Georgia. Partidul de guvernământ Visul Georgian a câștigat scrutinul cu 53,93% din voturi
Rezultate finale la alegerile parlamentare din Georgia. Partidul de guvernământ Visul Georgian a câștigat scrutinul cu ...
Rezultatele finale ale controversatelor alegeri legislative desfăşurate la sfârşitul lunii octombrie în Georgia au confirmat ...
Burduja: Am reuşit să salvăm peste 2.000 de locuri de muncă în Valea Jiului. De acum, responsabilitatea pentru implementarea ajutorului de stat revine angajaților CEVJ
Burduja: Am reuşit să salvăm peste 2.000 de locuri de muncă în Valea Jiului. De acum, responsabilitatea pentru implementarea ...
Ministerul Energiei salută decizia Comisiei Europene de autorizare a unui ajutor de stat în valoare de 3,9 miliarde de ...