România, în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere din UE a costului cu mâna de lucru, în T2

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 5,2% în UE şi cu 4,7% în zona euro, în trimestrul doi din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, arată datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
AGERPRES - lun, 16 sept. 2024, 13:56
România, în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere din UE a costului cu mâna de lucru, în T2

În perioada aprilie-iunie 2024, comparativ cu trimestrul doi din 2023, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în Croaţia (17,6%), Bulgaria (15,4%), România (15%), Ungaria (13,2%) şi Polonia (13%), în timp ce alte două state membre UE au raportat creşteri de peste 10%: Letonia (11%) şi Lituania (10,9%), scrie Agerpres.

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 5,1% în trimestrul doi din 2024, iar costurile non-salariale un avans anual de 5,4%.

În trimestrul doi din 2024, avansul costurilor cu forţa de muncă în România a fost generat de creşterea cu 14,4% a costului orar al forţei de muncă în domeniul business, în timp ce în domeniul non-business s-a înregistrat un avans de 16,7%.

Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 19,7% în construcţii, cu 14,3% în servicii şi cu 13,1% în industrie.

Conform datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 15% în al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2023, iar faţă de trimestrul anterior a fost mai mare cu 6,79%.

Potrivit INS, faţă de trimestrul I 2024, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai semnificative majorări ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (19,72%), industria extractivă (17,62%), respectiv în intermedieri financiare şi asigurări (14,08%).

Comparativ cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 6,80%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 6,51%.

Potrivit INS, faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai semnificative majorări ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în învăţământ (22,42%), hoteluri şi restaurante (21,67%), respectiv în alte activităţi de servicii (20,41%).

Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut în trimestrul II 2024 cu 15,03%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 14,51%.

Te-ar mai putea interesa și
Rezerva Federală americană a redus dobânda de referință cu 0,5%, aceasta fiind prima scădere din ultimii patru ani
Rezerva Federală americană a redus dobânda de referință cu 0,5%, aceasta fiind prima scădere din ultimii patru ani
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual, la un interval cuprins între 4,75% şi 5%, în linie cu estimările, transmite Reuters,......
MCID alocă 24 de milioane de euro celor șapte centre de inovare digitală din România pentru implementarea de tehnologii inovative în companii și administrație
MCID alocă 24 de milioane de euro celor șapte centre de inovare digitală din România pentru implementarea de tehnologii ...
Guvernul României a aprobat în ședinta de miercuri, 18 septembrie 2024, Strategia națională pentru dezvoltarea și susținerea ...
PAID a efectuat prima plată către un asigurat afectat de inundații la mai puțin de 48 de ore de la notificarea daunei
PAID a efectuat prima plată către un asigurat afectat de inundații la mai puțin de 48 de ore de la notificarea daunei
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a efectuat prima plată la doar 48 de ore de la notificarea daunei, ...
Noi explozii în Liban. Mai multe stații de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah au fost detonate
Noi explozii în Liban. Mai multe stații de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah au fost detonate
Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea ...