România, în TOP 50 state cu cele mai mari câștiguri din criptomonede. Investitorii români au câștigat peste 772 de milioane de dolari în 2021

Investitorii în criptomonede din întreaga lume au realizat anul trecut câștiguri totale de 162,7 miliarde de dolari în 2021, cu 130 de miliarde de dolari mai mult decât în 2020, când nivelul a fost de 32,5 miliarde de dolari în 2020. România se află în Top 50 țări cu cele mai mari profituri din astfel de investiții, potrivit unei analize a Chainalysis.
Lidia Neagu - Dum, 01 mai 2022, 16:59
România, în TOP 50 state cu cele mai mari câștiguri din criptomonede. Investitorii români au câștigat peste 772 de milioane de dolari în 2021

În ciuda fluctuațiilor puternice ale cursurilor de schimb și a discuțiilor în curs de desfășurare despre sustenabilitatea marilor rețele blockchain din spatele Bitcoin și Ethereum, 2021 a fost un an de succes pentru investitorii în criptomonede. Numai deținătorii de cripto cu sediul în SUA au reușit să genereze 47 de miliarde de dolari din tranzacționarea Bitcoin și a celorlalte monede digitale.

Statele Unite conduc detașat, urmate la mare distanță de Marea Britanie (8,2 miliarde), Germania (5,8 mld.), Japonia (5,5 mld.) și China (5,2 mld.).

Top 10 este completat de Turcia (4,5 mld.), Franta (4,3 mld.), Rusia (4,1 mld.), Coreea de Sud (3,9 mld.) și Canada (3,7 mld.).

Românii ocupă locul 43 în acest clasament, cu câștiguri totale de peste 772 de milioane de dolari. Cele mai mari profituri au fost făcute din Ethereum, apoi din Bitcoin, Dodge, dar într-o măsură mai mică și, respectiv, Litecoin.

Potrivit unui studiu al Tradesilvania, realizat de Ipsos România în luna februarie, a identificat faptul că majoritatea covârșitoare (96%) a adulților români conectați la internet au auzit de criptomonede, cea mai mare pondere dintre aceștia reprezentând respondenții din orașele mari (cu peste 200.000 de locuitori), cu un nivel superior de educație.

4 din 10 persoane care au auzit de criptomonede dețin sau au avut în posesie criptomonede până în prezent, ceea ce denotă, conform studiului, tendința de creștere a adopției criptomonedelor pentru români de-a lungul ultimilor ani.

Totodată, potrivit datelor, dinamica deținerii de criptomonede în România a înregistrat o creștere de 316% în ultimii 3 ani. Intenția de a deține criptomonede în viitor se manifestă în proporție de 84% în România, ceea de demonstrează un interes deosebit pentru acest domeniu.

În regiune, cele mai mari profituri le-au avut investitorii din Ucraina cu 2,8 miliarde de dolari (locul 13), urmați de cei din Cehia (1,9 mld. de dolari și locul 19). Pe locul următor și la mică distanță s-au clasat polonezii, cu un total de 1,8 miliarde de dolari (locul 20). Urmează în top investitorii din Bulgaria pe locul 37, cu câștiguri de 974 milioane de dolari, cei din Grecia s-au clasat pe poziția 47, cu 619 milioane de dolari și ultimii, cei din Ungaria pe locul 49 (607 mil. dolari).

”Cu toate acestea, la fel ca anul trecut, observăm multe țări ale căror performanțe colective în materie de investiții în criptomonede par să depășească locurile în clasamentele privind măsurătorile tradiționale de prosperității economice”, notează analiștii Chainalysis.

Aceștia exemplică situația Turciei, care deși ocupă locul 11 în ceea ce privește PIB-ul, cu 2,7 trilioane de dolari, este pe locul 6 în ceea ce privește câștigurile realizate din criptomonede, cu 4,6 miliarde de dolari sau al Ucrainei, care se află pe locul 40 ca PIB, cu 576 miliarde de dolari, dar pe locul 13 în ceea ce privește câștigurile realizate din criptomonede, cu 2,8 miliarde de dolari.

Ceea ce iese în evidență, de asemenea, este cât de mult a scăzut activitatea în China în raport cu alte țări. În 2021, totalul estimat al câștigurilor de criptomonede realizate în China a fost de 5,1 miliarde de dolari, în creștere de la 1,7 miliarde de dolari în 2020, cu o rată de creștere de la an la an de 194%. Deși poate părea substanțială, aceasta reprezintă o rată de creștere mai mică decât cea a altor țări. În Statele Unite, de exemplu, câștigurile estimate realizate din criptomonede au crescut cu 476%, de la 8,1 miliarde de dolari la 47,0 miliarde de dolari. Câștigurile din criptomonede ale altor țări au crescut cu rate similare – Marea Britanie, de exemplu, a înregistrat o creștere de 431%, în timp ce câștigurile Germaniei au crescut cu 423%. Rata de creștere mai mică a Chinei reflectă, cel mai probabil, scăderile înregistrate în activitatea de criptomonede din această țară în urma represiunilor guvernamentale.

Pe de altă parte, Rusia, care în prezent se află încă pe locul șapte, cu profituri de 4,3 miliarde de dolari, ar putea beneficia de pe urma sancțiunilor actuale cauzate de războiului său împotriva Ucrainei. În timp ce banca sa centrală plănuia încă de la începutul anului să interzică tranzacțiile cu Bitcoin, Ethereum și alte criptomonede, guvernul vrea să se bazeze mai mult pe mijloacele de plată corespunzătoare în viitor pentru a eluda sancțiunile internaționale. Și în Europa, instituțiile financiare și legiuitorii sunt preocupați de Bitcoin: potrivit unui raport al platformei germane Netzpolitik, UE intenționează să interzică mineritul Bitcoin și tranzacționarea cu monedele corespunzătoare, nu în ultimul rând din cauza cerințelor energetice enorme ale Bitcoin.

Chiar dacă analiza geografică în cazul criptomonedelor este dificilă din cauza naturii descentralizate a tehnologiei blockchain, Chainalysis spune că poate estima țările care contribuie la activitatea criptomonedelor folosind o combinație de date de tranzacționare și date de trafic web ale Chainalysis. Astfel, datele privind tranzacțiile de pe bursele de criptomonede observate au fost analizate pentru a determina valorile estimate, convertite în dolari americani și atribuite ca procent din traficul web al țărilor care au accesat respectivele burse de criptomonede. Conform acestui model, în 2021, un total de aproximativ 163 de miliarde de dolari în câștiguri a fost generat de tranzacțiile cu criptomonede, cu 130 de miliarde de dolari mai mult decât în 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...