România e pe locul cinci în topul ţărilor din UE după suprafață agricolă exploatată. Cum se poziționează mâncarea românească în clasamentele mondiale

Producțiile de floarea-soarelui plasează România în clasamentul primilor cinci jucători mondiali, în timp ce alte șase produse agroalimentare ne încadrează în primii 20.
Alina Stanciu - joi, 14 apr. 2022, 21:41
România e pe locul cinci în topul ţărilor din UE după suprafață agricolă exploatată. Cum se poziționează mâncarea românească în clasamentele mondiale

România exploatează a cincea cea mai mare suprafață agricolă din UE și este printre primii 20 de producători importanți ai lumii la șapte produse agroalimentare (floarea-soarelui, lână, grâu, porumb, soia, struguri și miere), arată un studiu realizat de Institutul Național de Statistică ce ia în calcul date aferente anului 2020.

Mai exact, în 2020, România a fost numărul cinci la nivel mondial la producția de floarea-soarelui, cu 2,2 milioane de tone, pe o piață dominată atunci de Rusia ( cu 13,3 milioane de tone) și Ucraina  cu 13,1 milioane de tone, dintr-un total mondial de 50,2 milioane de tone.

În 2020, România cultiva cu floare 1,7 milioane de hectare ce se traduc printr-un randament d 1,8 tone la hectar, unul foarte slab având în vedere anul secetos. În 2021, producția de floarea-soarelui s-a cifrat la 3,3 milioane de tone.

România se impune pe plan mondial și ca un important jucător pe piața mierii. În 2020, am fost numărul 13 la nivel mondial cu o cantitate de 30,7 milioane de tone. Piața este dominată de China, India și Iran.

Producția de porumb plasează, de asemenea, România pe poziția a 14-a la nivel mondial, cu 10,1 milioane de tone în 2020. Suntem cel mai mare producător din UE , iar în 2021 fermierii au realizat 13,7 milioanr de tone. Porumbul este și cel mai exportat produs agoalimentar.

În clasamentul mondial al producătorilor de soia și de struguri, suntem pe poziția a 18-a cu 306.000 de tone și respectiv 938.000 de tone.

Dintre statele membre, în 2020, România a fost al treilea cel mai mare producător după Italia și Franțar,  ca și în 2021 când producția a fost de 341,4 mii tone. La struguri, piața mondială este dominată de China, Italia, Franta și Spania.

Nu în ultimul rând, conform datelor din 2020, România se află pe poziția a 19-a la nivel mondial între producătorii de lână și pe poziția a 20- între producătorii de gâu. La grâu am fost al șaselea producător european, cu o producție de 6,4 milioane de tone, iar la lână suntem cel mai mare producător european, cu 23.000 de tone în 2020.

Spre deosebire de celelalte state europene, România are cei mai mulți angajați în agricultură- respectiv 20,5% față de Franța- ce exploatează cea mai mare suprafață- cu 2,3%, Germania- 1,3%, Spania- 4% și Polonia-9,5%.

De asemenea, la nivelul lui 2020, agricultura a generat 4% din PIB-ul României, față de 2% în Franța, 1% în Germania, 3% în Polonia și 3% din PIB în Spania.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...