România, în topul statelor UE cu cele mai multe încălcări ale drepturilor omului în instanţe

Încălcările drepturilor omului în instanţele statelor UE s-au dublat în ultimii cinci ani, iar printre statele unde se numără cele mai multe încălcări se află şi România, susţine o cercetare independentă, preluată miercuri de The Guardian.
Economica.net - mie, 10 oct. 2012, 08:55
România, în topul statelor UE cu cele mai multe încălcări ale drepturilor omului în instanţe

Grecia, Bulgaria, Polonia şi România sunt statele Uniunii Europene unde se constată cele mai multe încălcări ale drepturilor în procesele penale, constată un studiu independent consacrat situaţiei drepturilor în instanţele din UE.

Într-un studiu comparativ al încălcării dreptului persoanelor la libertate şi la un proces echitabil, înregistrate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), statele de la marginea de est a UE apar ca încălcând în mod repetat acest drept.

Întârzierea aducerii cazurilor în faţa instanţei a fost motivul cel mai comun al criticilor studiului. De asemenea, în unele state UE, arestul preventiv poate dura până la patru ani, în timp ce în altele nu există niciun maxim legal.

Datele, colectate de organizaţia Fair Trails International şi de firma de avocatură internaţională Clifford, acoperă o perioadă de cinci ani, între 2007 şi această vară.

Situaţia pare să se înrăutăţească, în condiţiile în care, dacă în 2007 s-au înregistrat 37 de încălcări ale dreptului la un proces penal echitabil în statele UE, în 2011 numărul acestora a înregistrat o creştere de peste 100%, ajungând la 75.

Grecia a fost ţara cu cel mai mare număr de încălcări, 108. Cele mai multe se referă la întârzieri cronice în aducerea cazurilor în faţa instanţei. De asemenea, interpreţii nu sunt întotdeauna disponibili şi au fost formulate preocupări cu privire la corupţia judiciară în Grecia, avertizează studiul „Defence Rights in EU”.

În Bulgaria au fost sesizate 92 de încălcări înregistrate de către CEDO, cele mai multe vizând, de asemenea, întârzierile excesive. Totodată, constată raportul, persoanelor reţinute nu li se acordă adesea suficient acces la avocaţi sau familie.

Polonia, cu 67 de încălcări, nu a respectat cerinţa instanţei de la Strasbourg în ceea ce priveşte existenţa unei consilieri juridice pentru inculpaţi şi ca urmare a lungilor amânări judiciare. În plus, prea multe persoane sunt de obicei reţinute în custodie şi le este refuzat accesul la dosarele instanţei în cursul anchetelor, adaugă studiul.

România, cu 49 de încălcări, a fost criticată pentru că nu permite deţinuţilor să conteste legalitatea detenţiei, să fie consideraţi prezumtiv nevinovaţi până când sunt găsiţi vinovaţi şi să conteste martorii care depun mărturie împotriva lor.

Potrivit The Guardian, pattern-ul eşecurilor juridiciare reflectă într-o anumită măsură economia continentului, în condiţiile în care statele mai sărace sunt cel mai puţin capabile de a furniza o justiţie echitabilă şi în timp util.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
Grupul TeraPlast a anunțat achiziția activelor pentru productia de tevi din PVC si PE, detinute de Wavin Ungaria (business-ul de Constructii si Infrastructura al Orbia)....
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini diesel – analiză
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini ...
Deși numărul de mașini noi cu motoare diesel scade în Europa, șase state din zona Central-Estică continentului au raportat ...
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procuratura din Ţările de Jos a anunţat miercuri că nu îi va trimite în judecată pe foştii directori generali ai ...
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Regatul Unit va debloca 225 de milioane de lire sterline (273 de milioane de euro) pentru echipamente militare pentru Ucraina, ...