România, în topul ţărilor din UE cu cele mai poluante termocentrale pe cărbune

România este ţara cu cele mai multe termocentrale incluse în topul 20 al celor mai poluante astfel de unităţi care utilizează cărbunele în Uniunea Europeană, se arată într-un studiu realizat de Bankwatch şi Health and Environmental Alliance (HEAL), o asociaţie cu sediul la Bruxelles ce reuneşte 65 de organizaţii de profesionişti din sectorul de sănătate din întreaga lume.
Economica.net - lun, 09 dec. 2013, 10:47
România, în topul ţărilor din UE cu cele mai poluante termocentrale pe cărbune

Astfel, termocentrala Turceni din judeţul Gorj, care utilizează lignitul drept materie primă, este a doua cea mai poluantă termocentrală din Europa, după Maritsaiztok 2 din Bulgaria.

Următoarea centrală din România pe lista marilor poluatori este cea de la Rovinari, clasată pe locul 6. Romag Termo din Drobeta Turnu-Severin este a zecea cea mai poluatoare centrală din UE, în timp ce Işalniţa, din Complexul Energetic Oltenia, figurează pe locul 12.

Penultima în top 20 este centrala Mintia-Deva.

Autorii studiului au utilizat datele Registrului European al Emisiilor şi Transferului de Poluanţi pentru a realiza acest clasament.

România îşi asigură circa 40% din necesarul de energie electrică din cărbune şi chiar mai mult în perioadele secetoase.

Spre comparaţie, Polonia, care are o pondere de peste 90% a cărbunelui în mixul energetic, figurează cu doar patru termocentrale în top 20, Bulgaria şi Germania sunt prezente în clasament cu câte trei centrale, Marea Britanie are două, iar Cehia, Slovacia şi Grecia, câte una.

‘La nivel european, incluzând Turcia şi Serbia, 18.350 de persoane mor prematur şi se pierd 197.300 de ani din viaţă din cauza emisiilor poluante din termocentrale. Acesta este însă doar vârful aisbergului. Calculând costurile totale necesare cu spitalizarea bolnavilor, medicaţia şi pierderile din economie ca urmare a zilelor nelucrate, rezultă o factură între 15,5 şi 43,1 miliarde de euro pe an costuri totale pentru sănătate în UE, asociate cu poluarea’, a declarat, luni, Julia Huscher, reprezentanta HEAL, într-o conferinţă de presă.

Ea a exemplificat aceste calcule şi pentru România, rezultând costuri totale de 10,2 – 28,5 miliarde de lei pe an legate de poluarea termocentralelor din ţara noastră.

În ceea ce priveşte aceste costuri, România este pe locul patru la nivel european, după Polonia, Turcia şi Bulgaria.

Te-ar mai putea interesa și
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în creştere cu 1,57% comparativ cu nivelul de 61,174 miliarde de euro......
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea ...
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...