România, în umbra Bulgariei în privința rețelei 5G din Europa Centrală și de Est
Utilizatorii din Bulgaria beneficiază de cea mai rapidă viteză de descărcare 5G, depășind pragul de 300 Mbps, cu 23,1% mai rapid decât Croația, care ocupă locul doi printre piețele comparate în regiune, cu o viteză de 245,2 Mbps. Slovenia obține medalia de bronz, cu o viteză de 201,7 Mbps. Bulgaria are, de asemenea, cea mai mare viteză de descărcare 5G și viteză de încărcare 5G din regiune, devansând din nou Croația, care se află într-un egal statistic pentru locul doi la viteză de încărcare 5G, alături de Republica Cehă.
În comparație cu liderii regionali, România rămâne vizibil în urmă, aflându-se în jumătatea superioară a clasamentului regional în toate cele trei metrici de viteză 5G. Cu o viteză medie de descărcare 5G de 150,3 Mbps în România, utilizatorii din Bulgaria experimentează viteze duble decât cele atinse la noi în țară. În plus, scorul pentru viteză maximă de descărcare 5G în România, de 527,7 Mbps, este pe locul al cincilea. La încărcare, vitezele medii de 21,8 Mbps au pus România pe pe penultimul loc, înaintea Poloniei.
România nu stă cu mult mai bine în ceea ce privește clasificările regionale pentru metricile de experiență 5G: Experiența Video 5G, Experiența Jocurilor 5G și Experiența Aplicațiilor Vocale 5G. Se situează pe locul al doilea pentru Experiența Video 5G (scor de 77,1), dar în schimb este pe ultimul loc la toate celelalte metrici, cu un scor de 77,5 pentru Experiența Jocurilor 5G și 28, la egalitate cu Polonia, la Experiența Aplicațiilor Vocale 5G.
Cât privește disponibilitatea rețelei 5G, definită de OpenSignal ca procent din timp în care utilizatorul are semnal 5G, utilizatorii români petrec 10,4% din timpul lor cu o conexiune activă 5G, penultimul loc din regiune. Cel mai înalt rezultat este în Bulgaria cu 24,6%, apoi în Croația cu 19,5% și locul al treilea – Polonia, cu 15,2%. definită de OpenSignal ca procent din timp în care utilizatorul are semnal
Bulgaria ocupă și prima poziție în privința Acoperirii rețelei 5G, cu un scor de 5,6 puncte pe o scară de la 1 la 10. Acest lucru înseamnă că utilizatorii noștri din Bulgaria se conectează la serviciile 5G în mai mult de cinci din zece locații din țară. Croația, Cehia și Slovenia sunt la egalitate pe locul doi, cu scoruri cuprinse între 4,1 și 4,6 puncte. România se situează pe locul al optulea din opt în Europa Centrală și de Est, cu un scor de 2,3,4 puncte.
La o comparație între viteza de descărcare în rețeaua 5G cu viteza de descărcare în rețeaua 4G în cele opt piețe din Europa Centrală și de Est analizate, Polonia înregistrează cea mai mică creștere a vitezei 5G față de 4G, doar de 2,4 ori – la fel ca și Cehia.
Alte piețe din Europa Centrală și de Est observă îmbunătățiri mult mai impresionante pe rețelele 5G, unde utilizatorii din Slovenia și Bulgaria se bucură de viteze de peste cinci ori mai rapide în rețelele 5G decât în cele 4G. Viteza de Descărcare în rețeaua 4G a Poloniei este de 32,9 Mbps – similară cu vitezele observate în Ungaria (34,7 Mbps) sau România (31,8 Mbps) – însă ambele piețe înregistrează creșteri mult mai mari ale vitezei 5G față de 4G, respectiv de 4,5 și 4,7 ori, mai notează autorii raportului.
O posibilă explicație pentru rezultatele tării noastre poate fi fasptul că operatorii telecom încă nu valorifica pe deplin potențialul conectivității 5G. Licitația pentru atribuirea spectrului 5G a fost atribuită abia la finele anului trecut, după o întârziere de trei ani de la termenul avansat inițial de guvern.
Operatorii căștigători urmează să acopere în următorii ani cu servicii de bandă largă minim 70% din populația țării, majoritatea zonelor urbane, autostrăzile, aeroporturile internaționale și căile ferate modernizate, precum și un numar de 240 de localități identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicații mobile.