România, în zona gri a Europei pe harta digitalizării în administrarea fiscală – Deloitte

Economica.net
08 08. 2017
22111134565456_88355300

În acest context, cele mai avansate state pe domeniul digitalizării în procesele din administrarea fiscală sunt Austria, Lituania, Slovenia, Ungaria, Portugalia şi Polonia, care au implementat atât Standard Audit File for Tax (SAF-T), cât şi E-reporting (raportarea electronică a unor documente, de exemplu facturi, balanţă etc).

Potrivit sursei citate, alte cinci state (Luxemburg, Franţa, Germania, Grecia şi Olanda) au implementat numai SAF-T, în timp ce Croaţia, Italia, Cehia, Spania şi Estonia utilizează doar E-reporting.

În analiza Deloitte România se arată că restul statelor europene, cu excepţia României, Bulgariei şi Maltei, aplică E-audit (controlul electronic).

SAF-T, un format electronic standard, a fost iniţiat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în principal ca să ajute autorităţile fiscale să desfăşoare inspecţii fiscale mai eficient, făcând posibilă identificarea mai uşoară a principalelor zone de neconformare în raportarea obligaţiilor fiscale. SAF-T a fost preluat de fiecare stat în funcţie de propria legislaţie fiscală, din acest motiv ritmul şi modul de implementare sunt diferite.,notează compania de consultanţă.

‘În România este posibilă doar depunerea electronică a unor documente. Legislaţia prevede şi controalele electronice, dar în practică sunt folosite metode de control tradiţionale cu verificarea documentelor pe hârtie. Verificările şi raportările electronice ar ajuta fiscul să aibă o imagine mai detaliată a zonelor de neconformare şi evaziune. Acest lucru s-ar converti într-un avantaj pentru mediul de business: o mai bună colectare a taxelor existente care ar scădea presiunea unei eventuale majorări a fiscalităţii despre care s-a discutat recent. Din păcate, vedem că programul de modernizare finanţat de Banca Mondială este blocat, cel puţin momentan’, a subliniat Vlad Boeriu, partener Deloitte România.

Acesta a adăugat că Bulgaria, chiar dacă nu stă mult mai bine decât România în privinţa raportărilor şi verificărilor electronice, a încheiat cu succes un program cu Banca Mondială, reuşind să crească rata de conformare în cazul TVA de la 77% la 92%, nivel comparabil cu al ţărilor dezvoltate.

Deloitte se referă la organizaţia Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL), o companie cu răspundere limitată din Marea Britanie, reţeaua globală de firme membre şi persoanele juridice afiliate acestora.