România încalcă legislaţia UE şi hotărârile Curţii Europene de Justiţie cu privire la exportul de animale vii – ONG

România riscă sancţiuni pentru încălcarea reglementărilor europene şi hotărârilor Curţii Europene de Justiţie în ceea ce priveşte condiţiile în care sunt exportate animalele vii, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Gabriel Păun, directorul pentru Uniunea Europeană al organizaţiei nonguvernamentale Animals International.
Economica.net - mar, 21 nov. 2017, 10:20
România încalcă legislaţia UE şi hotărârile Curţii Europene de Justiţie cu privire la exportul de animale vii - ONG

ONG-ul a publicat marţi o investigaţie asupra exporturilor de animale vii din România către ţări terţe din Africa şi Asia.

‘Această investigaţie scoate la lumină un eşec cras din partea oficialilor de a monitoriza exportul de animale vii. Animalele crescute în România sunt transportate în maniere care încalcă reglementările UE şi hotărârile Curţii Europene de Justiţie, în timp ce animalele sunt sacrificate în mod barbar cu încălcarea standardelor internaţionale’, a arătat Păun.

România exportă anual peste 1,5 milioane de viţei şi oi, în principal în Libia, Iordania şi Israel, ţara noastră fiind cel mai mare exportator de animale vii din UE.

Potrivit ONG-ului, imagini înregistrate în Egipt, Turcia, Liban, Palestina, Israel şi Iordania arată animale româneşti înspăimântate, pe deplin conştiente, manipulate şi legate brutal cu frânghii şi lanţuri sau chiar ridicate spre tavan de unul sau două picioare, înainte de a fi sacrificate prin tăieturi multiple în condiţii neigienice, într-un mediu care prezintă riscuri pentru sănătatea umană.

În plus, la bordul camioanelor sau al navelor de transport lipseşte cu desăvârşire un medic veterinar oficial care ar trebui să asigure conformitatea cu regulamentul UE privind transporturile şi Hotărârea Curţii Europene de Justiţie.

Păun a arătat că organizaţia pe care o reprezintă a trimis zeci de sesizări în acest sens către Ministerul Agriculturii şi către ANSVSA, însă nu a primit niciun răspuns.

‘Am prezentat deja o parte din această investigaţie Comisiei Europene şi Parlamentului European. Am înmânat alături de Eurogroup for Animals un milion de semnături Comisiei Europene acum 2 luni. Domnul Vytenis Andriukaitis, comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, a instituit imediat un grup de lucru pentru definirea unei strategii pe termen lung, care să înlocuiască exportul de animale vii cu carcase. În acelaşi timp, Parlamentul UE a iniţiat procedurile de înfiinţare a unui comitet de anchetă, pentru a investiga alegaţiile legate de aplicarea defectuoasă a Regulamentului Consiliului privind protecţia animalelor în timpul transportului’, a adăugat Păun.

Totodată, el a arătat că România ar câştiga mult mai mult dacă nu ar exporta animale vii, ci carne congelată şi refrigerată.

‘Nu înţeleg de ce exportăm miei sau viţei, când aceşti ar putea fi crescuţi, îngrăşaţi şi sacrificaţi în România, apoi să exportăm produse cu valoare adăugată mare, în loc să exportăm locuri de muncă. Este vorba de a ne vedea interesul naţional, nu interesul unor anumite firme de import-export, pentru că doar ele câştigă’, a continuat directorul Animals International.

Potrivit acestuia, de la noi oaia pleacă cu 6 lei kilogramul şi se vinde în ţările de destinaţie cu circa 6 euro.

Gabriel Păun a adăugat că organizaţiile partenere din Europa vor începe o campanie mediatică amplă în mai multe ţări, întrucât astfel de nereguli au fost descoperite şi la transporturi de animale din alte state europene.

Totodată, Mary Pană, Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine, a precizat că aceasta este o problemă europeană, nu doar a României.

‘Din cele 42 de nave care asigură transportul animalelor până la destinaţie, niciuna nu este românească. Sub diverse pavilioane ale statelor membre sau ţări terţe, sunt angajate persoane care nu sunt instruite, care provin din diverse ţări din Africa şi care pur şi simplu lasă animalele neîngrijite’, a precizat ea.

Te-ar mai putea interesa și
Un an de la atacul Hamas în Israel – Netanyahu promite că inamicii Israelului vor fi învinşi
Un an de la atacul Hamas în Israel – Netanyahu promite că inamicii Israelului vor fi învinşi
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis duminica aceasta că "inamicii" Israelului vor fi învinşi, în timp ce armata israeliană bombardează ţinte ale Hezbollah lângă Beirut, cu o zi......
Comisia Europeană despre ajutorul acordat TAROM: Fără ajutorul pentru restructurare ar ieși de pe piață
Comisia Europeană despre ajutorul acordat TAROM: Fără ajutorul pentru restructurare ar ieși de pe piață
Comisia Europeană spune despre ajutorul acordat TAROM că fără acesta, ar fi ieșit de pe piață, este răspunsul instituției ...
Mai mulți bani pentru pensie. Impact direct pentru 8,2 milioane de români din Pilonul II
Mai mulți bani pentru pensie. Impact direct pentru 8,2 milioane de români din Pilonul II
2024 a fost cel mai bun an pentru cei 8,2 milioane de participanți în sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II). ...
Rusia rămâne în marile organizații financiare mondiale, în ciuda sancțiunilor. Cum explică situația FMI, Banca Mondială și BERD
Rusia rămâne în marile organizații financiare mondiale, în ciuda sancțiunilor. Cum explică situația FMI, Banca Mondială ...
Rusia deține circa 4% din acționariatul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), 2,71% din acționariatul ...