România pune piciorul în prag: subvenţiile pentru energia solară vor fi reduse

Producătorii de energie fotovoltaică ar putea să primească de la anul doar patru certificate verzi în loc de şase, câte se acordă în prezent, pentru că sunt mult prea rentabili faţă de restul pieţei.
Florin Cojocaru - mar, 22 mai 2012, 10:36

Schema de sprijin pentru producătorii de energie în centrale fotovoltaice va fi redusă de anul viitor. Astfel, un producător nu va mai beneficia de şase certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem ci de mai puţine, însă numărul lor nu a fost precizat de Zoltan Nagy, director al Departamnentului de Reglementare în domeniul Eficienţei Energetice din cadrul ANRE, instituţia care monitorizează rentabilitatea producătorilor de energie regenerabilă.

În actuala schemă de sprijin producătorii de energie fotovoltaică sunt prea rentabili, termenul tehnic folosit de ANRE fiind supracompensare. Pentru că preţul echipamentelor s-a ieftinit considerabil în ultimii doi ani iar numărul de certificate verzi primite a crescut, rentabilitatea unei centrale fotovoltaice a ajuns aproape de 25% astfel producătorul îşi recuperează investiţia în doar patru ani. Prin lege, gradul anual de rentabilitate al unei centrale producătoare de energie din resurse regenerabile trebuie să fie între 10,6% şi 11,8%.

„Trebuie să emitem un raport până la 1 iunie în care să precizăm dacă există supracompensare ori nu. Din datele de până acum considerăm că se impune diminuarea schemei de sprijin pentru producătorii de energie în sistem fotovoltaic începând cu 1 ianuarie 2013”, spune Nagy. Acesta a refuzat să dezvăluie câte certificate ar putea fi tăiate însă surse din industrie afirmă că ANRE va evidenţia în raportul trimis Guvernului că ar trebui renunţat la unul sau două certificate.

Pe de altă parte, Parlamentul ar dori să păstreze actuala schemă de sprijin până în 2014. „Vrem ca România să devină un El Dorado al energiiilor regenerabile. De ce să nu atragem cât mai multe investiţii în domeniu”, arată Mugurel Surupăceanu deputat în Parlamentul României.

Investiţia în instalarea unui MW fotovoltaic a ajuns la 2 milioane de euro , de la 3,5 milioane de euro în urmă cu doi ani, graţie ieftinirii panourilor solare. Capacitatea totală de care va dispune România la sfârşitul acestui an este de 43 de MW. Spre comparaţie capacitatea instalată în eolian va fi de circa 2.000 de MW la 31decembrie 2012.

Orientarea investitorilor preponderent către eolian s-a datorat faptului că investiţia iniţială pe MW este mai mică – circa 1,7 milioane de euro iar producătorii primesc două certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea. Cum costurile iniţiale pentru solar şi eolian s-au apropiat semnificativ, iar schema de sprijin este de trei ori mai generoasă pentru solar, producătorii de energie fotovoltaică au devenit mult mai rentabili.

Întreaga producţie de energie verde din România este sprijinită de consumatori prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală care produce energie regenerabilă primeşte de la stat un număr de certificate verzi care variază de la 1 la 6 funcţie de tipul de resursă folosit. Preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 57 de euro însă în ultimele luni acesta se tranzacţionează pe piaţă aproape de valoarea lui maximă pentru că cererea depăşeşte oferta.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României dar şi firmele sprijină producţia de energie verde.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...