Administraţia Naţională de Meterologie a emis joi dimineaţă o avertizare de COD GALBEN de ninsori, de vineri, 3 februarie, ora 10.00, până duminică, 5 februarie, ora 20.00. În intervalul menţionat, aria ninsorilor va cuprinde treptat, începând din sud-vestul ţării, toate regiunile. Local, ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zăpadă nou depus va depăşi 20 de centimetri, în special în zonele de deal şi de munte.
Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari în sud şi în sud-est, unde rafalele vor depăşi 50-60 de kilometri pe oră, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 de km/h, viscolind sau spulberând zăpada.
Din dimineaţa zilei de sâmbătă, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile vor fi şi sub formă de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei.
UPDATE, ora 19.15 Preşedintele ANM, Ion Sandu, nu exclude posibilitatea prelungirii codului galben de viscol şi după ziua de duminică, însă a precizat că încă nu se poate face o prognoză exactă. „Este în vigoare o atenţionare de cod galben valabilă de mâine (sâmbătă, n.r.) de la 10 până duminică seară. Este cod galben de viscol, vântul va atinge viteze de 50-60 km/h. O problemă particulară este însă poleiul care s-ar putea forma sâmbătă şi duminică cu precădere în Dobrogea şi judeţele din sud-estul ţării, odată cu transformarea precipitaţiilor în ploaie. În Muntenia şi Oltenia probabilitatea este ceva mai mică. Există posibilitatea ca duminică să fie prelungită atenţionarea de viscol. Dar asta o vom şti pe măsură ce va trece timpul şi vom actualiza atenţionarea existentă. ANM are datoria să furnizeze informaţii corecte. Informaţia corectă este cod galben până duminică. Nu putem veni cu informaţii cu 6 zile înainte pentru că atunci nu am fi corecţi. Vom şti duminică dacă e cod galben sau portocaliu”, a declarat Ion Sandu, la Romania TV
În Oltenia, Muntenia şi în sudul Banatului ninsori şi intensificări ale vântului vor fi încă din cursul zilei de joi, 2 februarie.
Temperaturi foarte scăzute vor fi în timpul nopţii, dar nici ziua nu vor fi grade cu plus. Vântul va amplifica senzaţia de frig, iar temperaturile minime se vor încadra între -27 şi -17 grade Celsius. Vântul va bate în rafale cu viteze de 40-50 de km pe oră.
Ministrul Mediului Laslo Borbely a informat, miercuri, Guvernul că potrivit datelor ANM codul galben pentru vânt şi ninsori viscolite va fi valabil cel puţin până vineri. În acest context Executivul a decis suplimentarea cu un milion de lei bugetul Ministerului de Interne pentru ca Jandarmeria, ISU sau Poliţia să aibă combustibil pentru a putea interveni acolo unde e cazul.
De asemenea, Inspectoratul teritorial de Muncă va face controale pentru a verifica dacă angajatorii îi feresc pe cât posibil pe salariaţi de ger. Ne referim aici la cei nevoiţi să presteze munci în aer liber.
Vineri, însă, ninsorile vor fi mai însemnate cantitativ, la stratul actual de zăpadă urmând să se adauge unul proaspăt, de 10-15 centimetri, îndeosebi în sudul şi sud-vestul ţării, a explicat meteorologul Silviu Grigore, la România TV.
În weekend continuă să ningă în majoritatea regiunilor. Sâmbătă se înregistrează o pătrundere de masă de aer cald, iar temperaturile vor fi ceva mai ridicate, între minus 12 şi minus 2 grade, şi chiar pozitive pe litoral, unde mercurul din termometre ar putea urca până spre 2-3 grade Celsius. Datorită temperaturilor mai ridicate, precipitaţiile vor deveni mixte, ninsoarea transformându-se în lapoviţă şi, pe alocuri, chiar în ploaie, ceea ce va favoriza însă formarea poleiului.