România înregistrează la ora actuală o risipă de alimente de cinci milioane de tone

România înregistrează la ora actuală o risipă de alimente de 5 milioane de tone, însă trebuie găsite soluţii pentru reducerea acestei risipe, a declarat, joi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, în deschiderea unei dezbateri pe această temă, organizate la Ministerul Agriculturii.
Economica.net - joi, 13 iun. 2013, 12:09
România înregistrează la ora actuală o risipă de alimente de cinci milioane de tone

„Din această consultare vrem să demarăm o strategie clară, cu obiective precise şi direcţii strategice precise pentru România, astfel încât să ne atingem obiectivul la nivelul UE de a încerca până în anul 2020 să înjumătăţim risipa de alimente care are un impact negativ atât asupra mediului, prin deşeurile prin care sunt generate şi din punct de vedere al modului în care, raţional, trebuie să utilizăm resursele, pentru că tot ceea ce înseamnă alimente, înseamnă şi resurse. Cele două ministere doresc ca împreună să stabilească o astfel de strategie. Astăzi, la nivelul Uniunii Europene, avem o risipă de aproape 90 de milioane de tone de alimente, iar în România înregistrăm o risipă de 5 milioane de tone de alimente, dar împreună trebuie să găsim acele soluţii ca să reducem această risipă”, a spus Rovana Plumb.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, la nivelul UE, Comisia şi Consiliul încearcă să promoveze o serie de măsuri pentru combatem acestei risipe, care s-a extins destul de mult în ultimii ani, scrie Agerpres.

„Comisia Europeană şi Consiliul au de gând să declare 2014 anul de luptă împotriva risipei de alimente. Ministerul Agriculturii, chiar din decembrie sau noiembrie 2012, a început împreună cu Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului o campanie „România – o nouă atitudine”, care vine în sensul de a combate risipa de alimente la nivel naţional. Sunt acţiuni care se desfăşoară în această campanie pe tot parcursul anului 2013, dar cred că putem face mai mult cu ajutorul industriei alimentare. De aceea am vrut să avem astăzi, împreună cu ministrul Mediului, dar şi cu industria alimentară, o primă discuţie referitoare la ce măsuri putem să identificăm şi aplicăm în perioada imediat următoare”, a precizat ministrul Agriculturii..

MADR a organizat joi o primă rundă de discuţii cu reprezentanţii industriei alimentare din România şi cu ministrul Mediului în vederea demarării unor programe speciale de reducere a deşeurilor alimentare rezultate din lanţul de distribuţie al Marilor Reţele Comerciale.

La discuţii participă şi Achim Irimescu – secretar de stat în MADR, Viorel Morărescu – director general Direcţia Generală de Industrie Alimentară, precum şi reprezentanţi ai patronatelor precum ai Asociaţiei Române a Cărnii, APRIL, Romalimenta, Rompan.

Te-ar mai putea interesa și
China investighează importurile de carne de vită
China investighează importurile de carne de vită
China a început o investigaţie privind importurile de carne de vită din perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2024, pentru a decide dacă livrările din străinătate afectează sectorul intern, a......
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Într-un moment istoric pentru ecosistemul Solana, proiectul Solaxy a strâns peste 3 milioane de dolari în doar trei zile ...
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux, producător de aparate electrocasnice cu sediul în Suedia, a obținut un împrumut de 200 de milioane de euro ...
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Magazinele și automatele comerciale nu vor mai fi obligate să emită bon fiscal pentru tranzacțiile cu cardul potrivit ...