România, între primii 15 exportatori mondiali de materii prime ecologice

România este lider în sud-estul Europei pe agricultura ecologică, iar la nivel mondial se poziţionează între primii 15 exportatori de materii prime ecologice, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică "Bio România", Marian Cioceanu, la un seminar de profil.
Economica.net - joi, 24 mai 2012, 12:29
România, între primii 15 exportatori mondiali de materii prime ecologice

„Ca performanţă suntem în primii 15 exportatori mondiali de materii prime, cu peste 300.000 de hectare de teren agricol certificat ecologic. În anul 2011 am fost pe locul 1 în lume la creşterea numărului de fermieri certificaţi în sistem ecologic, de la 3.300 în 2010 la 10.000 anul trecut, iar în 2012 sperăm să ajungem la 20.000 de fermieri. Este bine, dar nu suficient pentru că sunt doar fermieri de subzistenţă”, a precizat Cioceanu.

Acesta a arătat că reprezentanţii ţărilor vestice menţionau România ca un important furnizor de produse ecologice de calitate, dar şi ca o ţară are deţine terenuri agricole fertile pentru practicarea agriculturii ecologice.
„România este o supapă pentru cererea extraordinar de mare din produse ecologice în Europa şi SUA, iar oferta este limitată. Un miliardar american spunea că trebuie să cumpărăm pământ, că nu se mai fabrică, iar cel existent mai şi scade. Sunt milioane de hectare de terenuri agricole care dispar. Pe de altă parte, pământul agricol existent se împuţinează, se degradează şi este din ce în ce mai intoxicat de aceste substanţe chimice care se folosesc în agricultura convenţională”, a spus Cioceanu.

Potrivit sursei citate, cea mai mare problemă a sectorului este legată de lipsa unităţilor de procesare, România exportând mai mult materii prime şi foarte puţine produse procesate.

„Din păcate, exportăm foarte multe materii prime din sistem ecologic şi foarte puţine produse procesate. De asemenea, mâncăm foarte puţine produse pentru că vindem grâu la nemţi şi importăm biscuiţi din Germania, dar la un preţ mult mai mare decât cel de pe piaţa germană. Din cauza lipsei sectorului de procesare, percepţia românilor este că produsele ecologice, chiar dacă sunt bune, sunt şi foarte scumpe. Următorul nostru obiectiv este să încercăm în viitorul PNDR 2014-2020 ca sectorul de procesare ecologică să fie finanţat nerambursabil într-un procent suficient de mare, adică cei care au unităţi de procesare pâine, lapte, carne şi ulei să facă şi o linie prin care materia prima ecologică să fie procesată şi în România”, a explicat Cioceanu.

În România există, la ora actuală, doar 90 de unităţi de procesare în sistem bio, cele mai multe fiind de procesare a mierii, morărit şi panificaţie, lactate, vinuri, paste şi orez.

Asociaţia Bio – România a organizat joi un seminar pentru mass media, producători şi tineri fermieri, eveniment inclus în programul „Acţiuni de informare si promovare pentru produsele provenite din agricultura ecologică, în Germania şi în Romania”.

În cadrul aceluiaşi program, asociaţia va organiza mai multe evenimente de promovare a alimentaţiei bio în rândul tinerilor din liceele bucureştene, respectiv la Colegiul Naţional „Cantemir Vodă”, Colegiul Naţional „Ion Neculce” şi Colegiul Naţional „Matei Basarab”.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...