România Invest are peste 400 de locuinţe blocate de insolvenţe şi falimente

Au investit aproximativ 30 de milioane de euro în apartamentele noi din proiectele rezidenţiale din Capitală şi au vândut 170 de locuinţe. Acţionarii norvegieni de la România Invest, care au văzut în piaţa rezidenţială din Bucureşti un El Dorado înainte de criză, când au contractat sute de apartamente noi, nu se opresc, şi merg mai departe cu investiţiile, chiar dacă unele dintre acestea s-au dovedit păguboase.
Andrada Ghira - lun, 24 dec. 2012, 02:43
România Invest are peste 400 de locuinţe blocate de insolvenţe şi falimente

Pachete de apartamente contractate în proiectele Residenz şi Ten Blocks s-au vândut în totalitate. Recent, compania a contractat noi apartamante, a căror construcţie a început deja şi care urmează a fi livrate în toamna anului viitor.

„România Invest a contractat un număr total de 50 de apartamente în noile faze de construcţie ale proiectelor Edenia şi Evocasa Optima. Tranzacţia va fi finalizată şi dreptul de proprietate transferat la momentul livrării apartamentelor şi plătii integrale a preţului de achiziţie, undeva în 2013-2014”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Cosmin Roşu, country manager al Romania Invest

Mai mult de jumătate din portofoliu, blocat de insolvenţe şi falimente

În anii dinainte de criză, România Invest contractase aproape 750 de apartamente din şapte proiecte rezidenţiale din Bucureşti. În 2009 însă, criza îşi arată colţii, motiv pentru care fondul de investiţii a fot nevoit să restructureze câteva tranzacţii în ceea ce priveşte condiţiile şi termenele de livrare, preţurile de achiziţie, dar şi modalităţile de plată. Astfel, s-a trecut la o diversificare a portofoliului şi la creşterea numărului de proiecte în care fondul de investiţii avea contractate locuinţe noi: de la şapte proiecte, la zece.

„Ulterior, datorită înrăutăţirii situaţiei financiare a unor dezvoltatori, produsă atât din cauze obiective externe, cât şi, în unele cazuri, strict de decizii „inoportune” de management, s-a ajuns la intrarea în incapacitate de continuare a construcţiilor şi finalizare a acestora. Astfel, un număr de 434 de apartamente contractate iniţial sunt  blocate în diverse stadii de construcţie. Toate apartamentele recepţionate până acum au fost promovate spre vânzare. Închirierea apartamentelor din portofoliu nu este deocamdată o prioritate pentru Romania Invest”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Cosmin Roşu.  

Înainte ca insolvenţele şi falimentele să se înmulţească, România Invest a contractat locuinţe, şi chiar un bloc întreg, în proiecte a căror soartă este astăzi incertă. Cel mai răsunător caz este cel al proiectului Planorama, acolo unde fondul de investiţii vroia să cumpere un bloc întreg cu 276 de apartamente.

„Momentan proiectul de află în procedura de insolvenţă. Până la găsirea unei soluţii, daca aceasta exista, pentru repunerea în funcţiune a şantierului, toate părţile implicate au doar de pierdut, singura parte acoperită parţial fiind banca finanţatoare care are statutul de creditor garantat. Avansul plătit de România Invest a fost de 35% din valoarea totală a tranzacţiei”, ne-a declarat Roşu.

Un alt proiect care a fost ridicat, dar nefinalizat, şi unde România Invest contractase 78 de locuinţe, adică jumătate din ansamblu, este Blue Tower, aflat în faliment. Pentru aceste locuinţe, norvegienii au plătit un avans de 25% din valoarea totală a tranzacţiei. Şi ansamblul  Vitan Platinum Towers se află în faliment. Aici au fost contractate iniţial 80 de apartamente, iar avansul plătit de Romania Invest a fost de 25% din valoarea totală a tranzacţiei.

„În funcţie de evoluţia următoare a evenimentelor din cadrul procedurilor de insolvenţă/faliment, vom decide asupra strategiei de acţiune şi a măsurilor ce mai pot fi luate pentru a încerca recuperarea parţială a investiţiei iniţiale”, a mai adăugat Cosmin Roşu.

Mai scad preţurile la apartamentele noi?

„Personal, nu cred că preţurile pentru apartamentele noi vor mai continua să scadă. Deja sunt la un nivel stabil de câteva luni”, este părerea lui Cosmin Roşu, care mai spune că în viitorul nu foarte indepărtat am putea vedea uşoare creşteri, dar nu la fel de spectaculoase ca cele din perioada de boom imobiliar.  Despre programul Prima Casă, acesta spune că este una dintre măsurile bune care au ajutat piaţa imobiliară să evite un blocaj total. Iar despre aplicarea TVA de 5% la apartamente, Roşu spune că o aplicarea acesteia la un plafon mărit, dar şi la o suprafaţă mai mare, ar duce la creşterea numărului de tranzacţii în piaţă, din moment ce mai multe apartamente cu suprafeţe mari s-ar califica astfel la cota redusă de TVA. Dar nu ar creşte doar vânzările dezvoltatorilor, ci şi încasările la bugetul de stat.

Cât despre viitoare investiţii şi oportunităţi pe piaţa imobiliară, Roşu spune că „În această perioadă sunt foarte multe oportunităţi de investiţii în piaţă. Trebuie doar foarte bine alesi partenerii de business, şi bineînţeles asigurarea disponibilul de capital necesar iniţierii acestor tranzacţii. Încrederea investitorilor străini, în special a celor din ţările nordice în piaţa din România a fost foarte puternic zdruncinată, şi nu atât de mult de situaţia provocată de criza globala, ci mai mult stabilitatea economică şi politica coroborată cu discrepanţele foarte mari în privinta modului de desfăşurare a activităţii de zi cu zi, şi mă refer aici la lipsa de  transparenţă, birocraţie foarte mare, etc. Rămâne de văzut dacă lucrurile se vor schimba sau macar va exista o perspectivă de schimbare şi în funcţie de asta, sunt sigur că investitorii străini nu vor întârzia să reapară”.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna noiembrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,7 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 795 de milioane de lei......
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Un proiect inovator dezvoltat de compania românească TechWave Development și finanțat de inițiativa Next Generation ...
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a declarat vineri că există progrese evidente ...
Washingtonul se pregătește de proteste violente după alegerile din 5 noiembrie. Au fost instalate bariere de securitate în oraș și montate scânduri la vitrinele magazinelor
Washingtonul se pregătește de proteste violente după alegerile din 5 noiembrie. Au fost instalate bariere de securitate ...
Înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA de marţi, capitala federală Washington se pregăteşte cu bariere de securitate, ...