România îşi îndeplineşte obligaţia faţă de UE în gestiunea deşeurilor de ambalaje, cu 55% reciclare din total

Economica.net
20 10. 2014
deseuri_suedia__57087000

Conform datelor, consultate de Agerpres, la un deceniu de la apariţia primelor angajamente naţionale de reciclare, Eco-Rom Ambalaje, prima şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiilor de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, a reciclat, în cei 10 ani de activitate, aproximativ 2,6 de milioane de tone de deşeuri de ambalaje. În acest mod, organizaţia a contribuit la salvarea a 5,2 milioane de tone de resurse naturale (petrol, lemn, nisip, feldspat, minereu de fier, bauxită).

De altfel, statistica Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului /ANPM/ arată că Eco-Rom Ambalaje îndeplineşte 72% din această obligaţie. Sistemul implementat de Eco-Rom Ambalaje este susţinut integral de producătorii şi importatorii de bunuri ambalate de pe piaţa din România, printr-un aport financiar de 280 milioane de lei. Cea mai mare parte din această sumă (80%) este direcţionată anual către companiile de gestiune a deşeurilor şi extinderea sistemului de colectare separată: asigurarea serviciilor de colectare, sortare şi transport a deşeurilor către fabricile de reciclare, investiţii în infrastructura de colectare separată pentru populaţie şi în campanii de informare şi educare a populaţiei privind importanţa colectării separate a deşeurilor de ambalaje.

Raportul relevă, totodată, că, prin sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje realizat şi investiţiile substanţiale ale industriei în dezvoltarea acestuia, organizaţia susţine aproximativ 20% din piaţa muncii din România în domeniul gestiunii deşeurilor, echivalent cu crearea a 6.600 de locuri de muncă în 2011, pentru ca, în 2012, numărul acestora să se majoreze cu 30%, până la 9.450, potrivit ultimului raport de cercetare ‘Reciclarea deşeurilor, o piaţă emergentă’, realizat în anul 2011 de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, în parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje.

La nivel naţional, românii colectează separat de 50 de ori mai mult decât acum opt ani, iar aproximativ 45% din populaţia României (circa 9 milioane de persoane) are acces acum la serviciul pus la dispoziţie de organizaţia de mediu.

În acelaşi timp, 100.000 de elevi (peste 10% din învăţământul primar din România) au aflat despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje prin intermediul programelor educaţionale desfăşurate de organizaţie, precum Laboratorul Verde al Reciclării, ECOlimpiada şi a manualului ‘Învăţăm să reciclăm ambalajele’.

Statistica menţionează că, în ultimii zece ani, au fost reciclate 2,6 de milioane de tone de deşeuri de ambalaje, din care 1,1 milioane de tone au fost hârtie-carton, peste 560.000 de tone de plastic şi aproximativ 500.000 de tone de sticlă.

La nivel european se prefigurează creşterea până la 70 – 80% a obligaţiilor de reciclare globale, începând cu anul 2020. În prezent, România are obligaţii anuale de reciclare şi valorificare pe fluxuri de deşeuri: ambalaje, DEEE-uri, baterii, uleiuri, anvelope etc. Obligaţiile de reciclare pentru fluxul de ambalaje şi deşeuri revin, în acest moment, industriei, prin producătorii şi importatorii de bunuri ambalate, şi autorităţilor locale.

Pe de altă parte, ţara noastră nu are ţinte anuale pentru deşeul municipal (deşeul generat în gospodării), principala obligaţie legislativă în acest sens fiind, pentru anul 2020, de reciclare a 50% din deşeul municipal.

Eco-Rom Ambalaje este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului de responsabilitate a producătorului, în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligaţiilor de reciclare a deşeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piaţă produse ambalate.

Organizaţia şi-a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmând ca anul 2013 să se încheie cu 2.849 de companii responsabile în portofoliu – reprezentând circa 5% din forţa de muncă salarială a României.