România își propune prin lege 3.000 MW de energie eoliană offshore, cu finanțare prin contracte de diferență. A apărut proiectul de lege a eolienelor offshore. DOCUMENT
Capacitățile eoliene vor fi instalate doar acolo unde autoritățile române vor stabili acest lucru, după ce va fi realizat un un plan spațial eolian offshore, care va conține, pe lângă datele tehnice, și cerințe de mediu. În maximum doi ani se vor stabili toate perimetrele offshore care vor fi scoase la licitație în vederea explorării și, ulterior, construirii de centrale electrice eoliene offshore.
Apoi, în maximum un an, Ministerul Energiei stabilește lista perimetrelor care vor fi concesionate pentru construcția a 3.000 MW care vor beneficia de schema de ajutor de stat de tip CfD. Perimetrele vor fi concesionate după ce operatorul rețelei de transport asigură “preluarea energiei produse de centralele electrice eoliene offshore în mod eficient și cu cele mai mici costuri, din punct de vedere al tarifelor de racordare și tarifelor de rețea”.
Explorarea perimetrelor concesionate se efectuează în baza unui permis de explorare, emis de Ministerul Energiei la încheierea contractului de concesiune, conform reglementărilor proprii.
Permisul de explorare se eliberează pentru o durată de maximum doi ani, cu drept de prelungire de maximum 1 an și cu constituirea unei garanţii financiare corespunzătoare pentru execuția de bună calitate și pentru refacerea mediului
Până la data de 30 iulie 2027, Ministerul Energiei va elabora și aproba, prin hotărâre de Guvern, procedura de atribuire a concesiunii în vederea exploatării perimetrelor offshore prin licitație publică. În cazul în care există un singur ofertant pentru un anumit perimetru, Ministerul Energiei verifică îndeplinirea cerințelor de calificare și demarează discuțiile cu acesta, în vederea încheierii contractului de concesiune și emiterii permisului de explorare. În cazul existenței mai multor ofertanți pentru același perimetru, concesiunea se acordă printr-o procedură de licitație publică competitive.
Exploatarea resurselor eoliene offshore se realizează pe baza unui contract de concesiune încheiat cu Ministerul Energiei pentru fiecare perimetru. Odată cu încheierea contractului de concesiune, concesionarul încheie și contractul pentru schema de sprijin de tip Contracte pentru Diferență, conform prevederilor legislației CfD.
Titularul contractului de concesiune va plăti anual o redevenţă, pentru perimetrul concesionat și o taxa pentru activitatea de exploatare, pentru suprafața perimetrului concesionat construit, începând cu momentul acordării concesiunii, și pentru suprafața ocupată de cablurile electrice subacvatice de legatură cu punctele de racordare la rețea.
Operatorul economic care a încheiat un contract de concesiune are obligația să înceapă de îndată formalitățile legale în vederea obținerii autorizațiilor necesare pentru construirea și operarea centralei electrice eoliene offshore. Autorizația de înființare a capacității energetice se emite de către ANRE. Ulterior emiterii autorizației de înființare, lucrările se execută în baza aprobării de dezvoltare emise de ACROPO.
Potrivit unui studiu al EPG de la începutul anului, turbinele eoliene offshore ar putea fi principala sursă de energie electrică pentru România pe termen lung, iar primele parcuri din largul Mării Negre ar putea apărea până în 2030. Investițiile sunt undeva la peste 8 miliarde de euro pentru 3.000 MW instalați, iar costul energiei este de circa 70 de euro pentru turbinele fixe. Puteți citi despre acel studiu AICI
Vedeți integral textul legii aici: proiect-de-lege-parcuri-eoliene-offshore-forma-17-iulie-clean