În acest sens, în şedinţa de miercuri a Guvernului, a fost adoptat un memorandum.
‘În contextul apropierii datei la care Marea Britanie va notifica formal intenţia de ieşire din Uniunea Europeană – ne aşteptăm cu toţii să aibă loc săptămâna viitoare -, una dintre deciziile care va trebui formulată la nivelul Uniunii Europene se referă la relocarea agenţiilor europene care îşi au în acest moment sediul în Marea Britanie. Pentru noi este o realitate că la 10 ani de la intrarea noastră în Uniunea Europeană România nu găzduieşte, în prezent, niciun sediu al unei agenţii europene’, a declarat Ana Birchall, la Palatul Victoria.
Printre beneficiile aduse de prezenţa unei agenţii europene în România se numără, potrivit lui Birchall, creşterea vizibilităţii externe a ţării noastre, crearea de locuri de muncă şi stimularea investiţiilor.
Potrivit ministrului, concurenţa pentru găzduirea acestei agenţii este ‘acerbă’, iar decizia va fi luată la Bruxelles.
Întrebată care sunt competitorii României, Birchall a răspuns: ‘Sunt foarte multe alte state din Uniunea Europeană. (…) Peste 20, în momentul de faţă. (…) Fiecare stat are şansa sa. (…) România dispune de o foarte bună industrie farmaceutică. (…) Există un principiu şi o regulă la nivelul Uniunii Europene, ca (…) fiecare stat membru să aibă cel puţin o agenţie europeană. (…) O să încercăm să facem alianţele necesare, astfel încât să putem să avem şi succes’.
În ceea ce priveşte costurile care ar putea fi necesare pentru găzduirea acestei agenţii, Birchall a precizat că bugetul este susţinut de către Uniunea Europeană. ‘Fiecare agenţie europeană are un buget propriu, care este finanţat de către Uniunea Europeană’, a mai afirmat Birchall.