În total, în 2017, România a eliberat doar 13.264 de permise de rezidenţă unor cetăţeni din afara UE, cele mai multe (2.204) fiind eliberate unor cetăţeni din Republica Moldova. Urmează 14.66 de permise de rezidenţă eliberate unor cetăţeni din Turcia şi 994 de permise de rezidenţă eliberate unor cetăţeni din China.
România a eliberat mai multe permise de rezidenţă unor cetăţeni din afara UE decât Bulgaria sau ţările baltice, dar mai puţine decât Cipru, Slovacia, Ungaria, Finlanda sau Polonia, aceasta din urmând eliberând aproximativ 684.000 de permise de rezidenţă, dintre care 585.000 pentru cetăţeni din Ucraina dar şi 7.803 de permise de rezidenţă pentru cetăţeni din Republica Moldova, adică de trei ori mai mult decât a eliberat România.
Anul trecut în 11 ţări din UE, permisele de rezidenţă au fost eliberate în principal din motive de muncă, cea mai mare pondere fiind înregistrată în Polonia unde 87% din permisele de rezidenţă au fost eliberate pentru ca cetăţeni din afara UE să poată muncii în Polonia. În schimb, educaţia a fost principalul motiv pentru care au acordate permise de rezidenţă În Irlanda (58% din toate permisele de rezidenţă eliberate), Marea Britanie (35%) şi România (34%).