‘Astăzi se împlineşte un an de când a intrat în vigoare ‘Roaming-ul ca acasă’. Iar românii au simţit din plin beneficiile aplicării acestui regulament. În 2017, utilizarea serviciilor de roaming a înregistrat creşteri exponenţiale. Traficul de apeluri efectuate s-a triplat (de la 0,5 miliarde minute în 2016 la 1,5 miliarde în 2017), cel de apeluri primite a crescut cu 81% (până la două miliarde minute), iar traficul de date a crescut de şase ori, ajungând la 5.811 TB, în 2017′, susţine Grindeanu, într-un comunicat de presă al ANCOM, transmis AGERPRES.
Conform Autorităţii, dacă este activat serviciul de roaming, principiul de bază al ‘Roam like at home’ prevede că toate resursele naţionale incluse în planul tarifar (inclusiv extraopţiuni sau bonusuri) devin disponibile şi în roaming în UE/SEE (statele membre UE, plus Norvegia, Islanda şi Lichtenstein). O precizare importantă pe care o face arbitrul pieţei locale telecom este că ‘Roam like at home’ se aplică numai pentru călătorii ocazionale în afara ţării de unde a fost achiziţionat serviciul de comunicaţii
Începând cu data de 15 iunie 2017, în limitele unei utilizări rezonabile, apelurile (minutele) efectuate şi SMS-urile trimise în roaming, către orice destinaţie din UE/SEE (inclusiv către orice număr de telefon din România) se scad, până la epuizarea lor, din minutele şi SMS-urile naţionale incluse, după care se aplică tarifele din România, pentru traficul în afara propriei reţele. Apelurile şi SMS-urile primite în roaming în UE/SEE sunt gratuite.
Totodată, în cazul celor mai multe planuri tarifare cu date oferite în România (planurile tarifare cu date (cvasi)nelimitate) furnizorii pot stabili o limită de date (MB/GB) de consum în roaming în UE/SEE în condiţii identice celor de la nivel naţional. După depăşirea acestei limite de consum se aplică o suprataxă, ce se poate adăuga la tariful de date din România, dacă nu mai există date disponibile, fără ca suma rezultată astfel să poată depăşi 0,2 euro/MB. Valoarea suprataxei nu poate depăşi, pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, suma de 6 euro/GB (0,006 Euro/MB), fără TVA. Această suprataxă va scădea anual până în anul 2022.
‘Pentru a uşura estimarea limitei de utilizare rezonabilă a datelor pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE, ANCOM a dezvoltat o aplicaţie tip widget, accesibilă pe pagina de internet a instituţiei. Aplicaţia oferă rezultate relevante pentru toţi utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming, cu excepţia celor ai RCS&RDS S.A., operator autorizat să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum. Orice furnizor poate stabili anumite condiţii de utilizare a serviciului de roaming în UE/SEE (politică de utilizare rezonabilă) pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a acestui serviciu în alte scopuri decât pentru călătorii ocazionale în afara României, de exemplu în scopul de a preveni roaming-ul permanent în UE/SEE. După depăşirea limitelor de utilizare rezonabilă a serviciului de roaming în SEE, furnizorul poate percepe clientului anumite suprataxe (…)’, se menţionează în comunicatul citat.
ANCOM precizează că orice reclamaţie legată de serviciul ‘Roam like at home’ poate fi înaintată mai întâi furnizorului de la care s-a achiziţionat planul tarifar, iar, în cazul în care acesta nu rezolvă problema, sesizarea poate fi adresată direct Autorităţii de reglementare în comunicaţii.