Cum se va schimba războiul din Ucraina, odată cu venirea lui Trump la putere în SUA în 20 ianuarie 2025

03 12. 2024
ucraina1_50836500

Asistența va include rachete Stinger, muniție pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), drone și mine terestre, printre altele, a spus Blinken într-un comunicat.

Reuters a anunțat săptămâna trecută că administrația Biden a plănuit să furnizeze echipament, în mare parte arme antitanc, pentru a îndepărta forțele de atac ale Rusiei.

Trupele Moscovei au capturat sat după sat din estul Ucrainei, ca parte a unui demers de a ocupa regiunea industrială Donbas, în timp ce atacurile aeriene rusești vizează o rețea energetică ucraineană blocată pe măsură ce iarna se apropie.

„Statele Unite și peste 50 de națiuni sunt unite pentru a se asigura că Ucraina are capabilitățile necesare pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse”, se arată în declarația lui Blinken.

Anunțul marchează o creștere semnificativă a dimensiunii de la utilizarea recentă de către Biden a așa-numitei Presidential Drawdown Authority (PDA), care le permite SUA să utilizeze din stocurile actuale de arme pentru a ajuta aliații în caz de urgență.

Anunțurile recente PDA au variat de obicei între 125 de milioane de dolari și 250 de milioane de dolari. Biden are un PDA estimat la 4-5 miliarde de dolari deja autorizat de Congres pe care se așteaptă să îl folosească pentru Ucraina înainte ca președintele ales republican Donald Trump să preia mandatul pe 20 ianuarie.

Trump, probabil va schimba strategia

Este de așteptat ca Trump să schimbe strategia SUA cu privire la Ucraina, după ce a criticat amploarea sprijinului lui Biden pentru Kiev și a făcut ca încetarea rapidă a războiului să fie o promisiune centrală de campanie. Săptămâna trecută, l-a ales pe Keith Kellogg, un general locotenent în retragere, care i-a prezentat un plan de a pune capăt războiului, pentru a servi ca trimis special pentru conflict.

Planul lui Kellogg de a pune capăt războiului, care a început când Rusia a invadat teritoriul suveran al Ucrainei, presupune înghețarea liniilor de luptă și forțarea atât a Kievului, cât și Moscovei la masa negocierilor, a informat Reuters în iunie.

Tranșa de arme reprezintă pentru prima dată în decenii când Statele Unite au exportat mine terestre, a căror utilizare este controversată din cauza potențialelor daune aduse civililor.

Deși peste 160 de țări au semnat un tratat care interzice utilizarea lor, Kievul le-a cerut de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă la începutul lui 2022, iar forțele ruse le-au folosit pe linia frontului.

Minele terestre care ar urma să fie trimise în Ucraina sunt „nepersistente”, cu un sistem de alimentare care durează doar o perioadă scurtă de timp, lăsând dispozitivele neletale. Aceasta înseamnă că – spre deosebire de mine anti-terestre mai vechi – nu ar amenința civilii la infinit.