Compania de stat Antibiotice Iaşi a devenit lider mondial la producţia de Nistatină, o substanţă activă folosită la producerea antimicoticelor şi a unor produse cosmetice. Printre altele, nistatina este folosită în producerea unguentelor contra Candida.
„Sunt doar trei producători mondiali de nistatină, iar noi deţinem 65% din piaţă.Vom continua dezvoltarea capacităţilor de producţie pe această substanţă activă şi în următorii ani”, a spus, pentru ECONOMICA.NET, Ioan Nani, directorul fabricii ieşene.
Poziţia Antibiotice se datorează colaborării cu mari grupuri internaţionale ce încorporează Nistatina în medicamentele lor, dar şi aprobările primite de la mai multe organisme de reglementare internaţionale care certifică siguranţa folosirii acestui compus.
Fluxul de fabricaţie al Nistatinei deţine aprobarea acordată de FDA (Food and Drug Administration), organismul de reglementare în domeniul medicamentului din America, ceea ce permite exportul acestei substanţe active pe piaţa SUA.
Totodată, produsul a obţinut certificatul CoS (certificate de conformitate, emis de European Directorate for the Quality of the Medicines), care atestă conformitatea calităţii produsului marca Antibiotice cu cea specificată în Farmacopeea Europeană.
Până în 2020, Antibiotice are planificate investiţii de 40 de milioane de euro în extinderea capacităţii de producţie de nistatină şi carbapeneme, cele mai puternice antibiotice, folosite la tratarea infecţiilor respiratorii, precum tuberculoza ori pneumonia.
Citeşte şi
Planuri de 40 de milioane de euro pentru produse de ultimă generaţie la Antibiotice Iaşi
Principalele destinaţii ale Nistatinei sunt Europa (în special Germania şi Olanda), zona CSI (Belarus), Asia (cea mai mare pondere având-o exportul către China şi India), America de Sud (Brazilia) şi America de Nord (SUA).
Antibiotice Iaşi este prezentă pe 72 de pieţe externe, dintre care 25 sunt câştigate în ultimii trei ani. Cea mai importantă piaţă de export este UE. Dacă socotim doar pieţele individuale prima piaţă este China, apoi SUA şi Rusia. Cele mai vândute produse în China şi SUA sunt derivatele din penicilină şi injectabilele antibacteriene. În Rusia, există comenzi de 2 milioane de dolari pentru supozitoare cu glicerină.
Două treimi din vânzările Antibiotice de 320 de milioane de lei anual, se fac pe piaţa locală, restul fiind exporturi. Produsele fabricii ieşene ajung în 4.500 de farmacii locale, prin 8 distribuitori.