România, locul 21 în lume după preţul unui litru de benzină. Cum arată costul carburanţilor raportat la salarii
Raportat la salarii, benzina costă în România aproximativ cât în China, Brazilia, Croaţia, Mexic sau Columbia, în timp ce consumul de carburanţi din România este mult în urma ţărilor dezvoltate, respectiv doar 25% din media mondială, potrivit unei analize Bloomberg pe 61 de ţări realizată cu ajutorul GlobalPetrolPrices.com.
Ţările cu cea mai ieftină benzină sunt şi cei mai mari producători şi exportatori de petrol, dar nu neapărat cei mai mari consumatori, după cum se va vedea mai jos. În Venezuela, benzina este aproape gratis, considerată un drept. Deşi preşedintele Nicolas Maduro a scumpit anul trecut galonul la pompă cu 6.000%, plinul costă în continuare mai puţin decât o cafea, cu un preţ în dolari de sub un cent pe galon (aproape 4 litri).
Cel mai mare producător şi exportator de petrol din lume, Arabia Saudită, liderul OPEC, apare abia pe locul al doilea în topul celor mai ieftini carburanţi. Benzina costă, acolo, 24 de cenţi pe litru, preţ subvenţionat semnificativ de autorităţi, dar mai puţin „generos” decât în Venezuela.
Ocupanta locului trei este Iranul, un alt mare producător de ţiţei, cu 33 de cenţi pe litru, preţ de asemenea puternic subvenţionat de stat. Subvenţiile ar putea deveni mai generoase în următorii ani, pe măsură de exporturile cresc odată cu ridicarea sancţiunilor economice în baza acordului pe programul nuclear negociat în timpul administraţiei Obama.
Cu 1,11 dolari pe litru, România are cea mai ieftină benzină din Europa şi este vecină în top cu Bulgaria (1,12 dolari litrul) şi Chile (1,14 dolari pe litru).
Atunci când sunt luate în calcul şi veniturile populaţiei, Venezuela, Arabia Saudită şi ceilalţi mari producători de petrol rămân în topul celor mai ieftini carburanţi, unde apar însă şi ţări precum Elveţia, Luxemburg, Singapore, Austria sau Olanda, unde benzina nu este deloc ieftină, însă raportul este compensat de salariile mari.
România este pe locul 50 în lume în funcţie de raportul dintre preţul carburanţilor şi salarii. Un litru de benzină costă echivalentul a 4,23% dintr-o zi de muncă, astfel că un plin de 40 de litri ajunge să înghită salariul aferent pentru aproape două zile de muncă. Într-o situaţie similară se găsesc chinezii, croaţii, mexicanii, brazilienii şi columbienii.
Un şofer din România consumă în medie 88,42 litri pe an, echivalentul a 1,02% din salariu, statistică ce ne plasează pe locul 18 în lume. Porporţia din venituri cheltuită anual pe benzină este apropiată de cea întâlnită în Germania, unde un şofer cheltuieşte 1,04% din salariu pe benzină, bani în schimbul cărora obţine cei 304 litri consumaţi anual în medie de şoferii germani.
Cel mai mult cheltuiesc mexicanii, care consumă 349,47 litri de benzină pe an plătiţi cu 3,86% din venituri.
Campioană la consumul anual mediu este America. Un şofer din Statele Unite consumpă în medie 1.596 litri de benzină pe an. Americanii sunt urmaţi îndeaproape de Canada, cu 1.218 litri pe an, Emiratele Arabe Unite, cu 1.070 litri, Kuweit, cu 1.033 litri anual, Arabia Saudită, 978 litri pe an, Australia, 763 litri, Luxemburg, 753 litri, Noua Zeelandă, 665 litri, respectiv Venezuela, cu 503 litri anual.