România, locul 3 în topul celor mai atractive ţări pentru investiţii străine din ECE
Cu toate acestea, primele două clasate se află pe o tendinţă descrescătoare în 2014 faţă de 2013, în timp ce atractivitatea României a crescut cu 2 puncte procentuale. Dacă se păstrează această tendinţă, România ar putea depăşi Cehia în anul 2015, devenind a doua ţară ca atractivitate pentru investitorii străini în CEE.
De asemenea, anul trecut, România s-a menţinut pe locul 10 în Europa în privinţa numărului locurilor de muncă nou create prin investiţiile străine directe în 2013, care au generat 6.157 locuri de muncă, în scădere cu 13% faţă de anul anterior, când investiţiile străine directe au generat 7.114 locuri de muncă.
Pe primele locuri în acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franţa, Polonia, Rusia şi Serbia.
EY semnalează însă că Europa Centrală şi de Est a scăzut în preferinţele investitorilor în 2013, pe fondul unei creşteri economice lente şi al condiţiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai puţine proiecte de investiţii străine directe, în timp ce locurile de muncă generate au scăzut cu 4%.
Un semn deloc îmbucurător în regiune a fost scăderea motorului principal al investiţiilor, industria automobilelor. Per total, proiectele de producţie s-au menţinut pe prima poziţie în regiune cu 410 proiecte. În acelaşi timp, regiunea a înregistrat o creştere cu 55% a proiectelor de cercetare şi dezvoltare, ceea ce marchează o creştere a valorii adăugate a proiectelor implementate.
Investiţiile străine directe (ISD) în Europa au atins cel mai înalt nivel anul trecut, conform European Attractiveness Survey. Raportul, ajuns la a 12-a ediţie, combină o analiză a investiţiilor străine în Europa din ultimul an cu rezultatele unui sondaj efectuat pe un eşantion de 800 de executivi de la nivel internaţional privind perspectivele lor asupra evoluţiei investiţiilor globale în următorii zece ani.
În pofida faptului că Europa se află doar la jumătatea drumului de ieşire din recesiune, anul 2013 a consemnat un nivel record al investiţiilor străine directe cu 3.955 de proiecte, în creştere cu 4% faţă de cele 3.797 din 2012. Principalele pieţe în care investiţiile străine directe au înregistrat creşteri sunt Marea Britanie, Germania şi Franţa, în timp ce în pieţele din Spania şi Europa de Est s-au înregistrat scăderi.
Marea Britanie a ocupat, din nou, prima poziţie cu un total de 799 proiecte de investiţii străine directe în 2013, în creştere cu 15% faţă de anul precedent. Germania a consemnat, de asemenea, o creştere solidă de 12% cu cele 701 proiecte în 2013. Surpriza a venit din partea Franţei, care pare să-şi fi stopat declinul, fiind destinatara unui număr de proiecte de investiţii străine directe, în creştere cu 9%, precizează autorii studiului.
Totalul investiţiilor străine directe în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în Rusia, a scăzut cu 5%. Crearea de noi locuri de muncă s-a diminuat cu 4%, în mare parte din cauza deciziilor de reducere a activităţii din partea companiilor auto din Europa de Vest, ca urmare a crizei prelungite şi a reducerii nivelului de servicii externalizate.
Ieşirea Europei din recesiune este confirmată şi de numărul în creştere de investiţii în proiecte centrate pe inovaţie şi cu mare valoare adăugată. Domeniile de software şi servicii de business au rămas principalele beneficiare de investiţii străine directe din Europa, cu 509 proiecte (în creştere cu 27%), respectiv 483 de proiecte (în scădere cu 31%) înregistrate. În cazul a circa jumătate dintre proiectele de software, sursa investiţiilor este reprezentată de companii cu sediul în SUA.
Următoarele sectoare câştigătoare în materie de investiţii străine directe sunt sectorul farmaceutic – în creştere cu 58% cu cele 141 de proiecte – şi cel al cercetării ştiinţifice – în creştere cu 96% cu cele 88 de proiecte. Fără a fi o surpriză, domeniul cercetării şi dezvoltării a consemnat o creştere semnificativă de 23%, înregistrând şi un avans de 64% al numărului de noi locuri de muncă create. Sectorul producţiei a înregistrat o creştere de 5%, însă numărul locurilor de muncă a scăzut cu 12%, investitorii declarându-se îngrijoraţi de costul ridicat al forţei de muncă în Europa.
Investiţiile intra-europene reprezintă o sursă majoră de investiţii străine directe în Europa, însă, în materie de investiţii per ţară, SUA se menţine pe poziţia de principală sursă de investiţii în Europa. Astfel, în 2013 s-a înregistrat un număr de 1.207 proiecte de investiţii dinspre SUA spre Europa, în creştere cu 26%. Nivelul investiţiilor SUA în proiecte din Marea Britanie a crescut de la 26% la 27%, aproape dublu faţă de concurentul situat pe următoarea poziţie – Germania.
Per ansamblu, totalul investiţiilor provenind dinspre SUA a înregistrat, totuşi, o scădere de 2%. Spre deosebire, investiţiile venind dinspre ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) au înregistrat o intensificare semnificativă, cu o creştere de 28% a numărului de proiecte (la 313) şi crearea unui număr de 16.900 de noi locuri de muncă, în creştere cu 37%.
Investiţiile provenind din China s-au triplat în ultimii şase ani, iar investiţiile din India şi Rusia au consemnat un record absolut în 2013. S-a înregistrat, de asemenea, o creştere semnificativă, de 37%, a numărului de noi locuri de muncă create prin investiţiile provenind din ţările BRIC. Germania a depăşit Marea Britanie ca ţară de destinaţie a investiţiilor BRIC, consemnând în 2013 o creştere de 50% comparativ cu anul trecut.
Potrivit studiului, îmbunătăţirea sau declinul atractivităţii anumitor ţări în privinţa investiţiilor străine directe au fost decise de activitatea din principalele oraşe. Proiectele de investiţii din Londra au crescut cu 21%, la 380. În prezent, Londra a concentrat aproape jumătate din proiectele de investiţii străine directe din Marea Britanie, deţinând cel mai mare procent din Europa. Marile oraşe germane Düsseldorf şi Darmstadt au înregistrat, de asemenea, creşteri importante ale proiectelor de investiţii, de 25% şi, respectiv, 40%. Helsinki a fost oraşul cu cea mai rapidă creştere a proiectelor de investiţii din Europa, cu aproape 50% mai multe decât în anul anterior. Alte mari oraşe europene, precum Paris, Barcelona şi Dublin nu au reuşit să atragă la fel de multe investiţii noi, acest lucru având un impact major asupra poziţionării ţărilor din care fac parte în clasamentele generale.
European Attractiveness Survey 2014 se bazează pe o metodologie care reflectă atractivitatea ‘reală’ a Europei pentru investitorii străini. Evaluarea se bazează pe EY EIM. Această bază de date urmăreşte proiectele de investiţii străine directe care au avut ca rezultate crearea de noi facilităţi şi/ sau crearea de noi locuri de muncă. Excluzând investiţiile de portofoliu, fuziunile şi achiziţiile este prezentată situaţia investiţiilor în operaţiuni de producţie şi servicii de către companiile străine pe întregul continent european.
Sondajul a fost realizat de Institutul CSA în perioada februarie – martie 2014, prin interviuri telefonice pe un grup reprezentativ format din peste 840 de factori de decizie internaţionali.