În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,1% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,2%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de combustibili au crescut cu 3,1%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 2,1% iar vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 1,9%.
În luna septembrie 2016 comparativ cu luna august 2016, comerţului cu amănuntul în România a înregistrat o creştere de 0,1%. Comerţul cu amănuntul, de la o lună la alta, a scăzut cu 0,2% atât în zona euro cât şi în UE 28, în principal din cauza faptului că vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 0,7%, în timp vânzările de combustibili au rămas stabile. În rândul statelor membre UE, cele mai mari creşteri ale comerţului cu amănuntul au fost înregistrate în Estonia (1,5%), Finlanda (1,1%), Danemarca şi Polonia (ambele cu o creştere de 0,7%).
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat că cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut, în primele nouă luni ale anului, cu 15,5%, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, în mare parte datorită vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun, dar şi a vânzărilor de produse nealimentare. Datele INS relevă, totodată, că, în septembrie 2016 faţă de septembrie 2015, volumul afacerilor din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) s-a majorat cu 9,7%. Pe de altă parte, ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut cu 11,1%. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica)