România poate importa acum gaz din Austria, la acelaşi preţ cu cel luat de la Gazprom

Consumatorii industriali din România pot aduce gaze din Austria prin conducta Arad-Szeged. Cu tot cu transport, gazele sunt la acelaşi preţ sau chiar ceva mai ieftine decât cele luate prin intermediarii agreaţi de ruşi, dar încă mult mai scumpe decât cele din producţia locală.
Economica.net - lun, 18 aug. 2014, 21:00
România poate importa acum gaz din Austria, la acelaşi preţ cu cel luat de la Gazprom

Gazul rusesc de import este adus de cele două firme „autorizate” de Gazprom, Wiee şi Conef, la circa 350-390 de dolari mia de metri cubi, în scădere considerabilă faţă de nivelul de acum un an, când era 450 – 480 de dolari. România are o singură soluţie alternativă la importuri, deşi, până la urmă e aceeaşi. Soluţia este să aducă gaze din Vest, de la Baumgarten Austria, care sunt tot ruseşti şi ar costa tot 350 de dolari mia de metri cubi.

„În Austria, gazele costă 230 de dolari. Cu tot cu transport, în România ajung la circa 350 de dolari, adică preţul la care se importă acum direct din Rusia”,  spune Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.

O sursă din piaţa gazelor explică cum poate un consumator industrial să aducă gaze din Austria, cu „10-20 de dolari mai ieftin” decât prin intermediarii agreaţi de ruşi, Wiee şi Conef.

„Ar trebui să plătească un tarif în Austria şi un tarif în Ungaria. Tarifele în aceste ţări sunt mai mici dacă se rezervă capacitate de transport pe o perioadă mare, de cel puţin un an. De regulă, când e o urgenţă în aprovizionarea cu gaze şi nu se găseşte la intern,  se iau rezervări pe perioade scurte care sunt extrem de scumpe. De exemplu, în Ungaria, tariful de ieşire este foarte mare, de 25 de ori mai mare decât cel de intrare, poate ajunge şi la 100 de dolari/1.000 de metri cubi. 77 de lei /MWh înseamnă 245 de dolari  mia de metri cubi, plus tariful de 100 de dolari, taxă de ieşire plus transport, ne dă 345 de dolari pe mia de metri cubi, preţ cu care o fabrică poate aduce gaze din Vest ”, explică sursa, care adaugă că sunt consumatori mari care au negociat şi sub acest preţ.

În acest timp, producătorii locali vând gazul la 89,4 lei/MWh, deci 285 de dolari, deci încă producţia locală este mai ieftină decât importul, în ciuda faptului că autorităţile au anunţat că propgramul de liberalizare a pieţei gazului pentru noncasnici s-a încheiat pentru că s-a ajuns la convergenţă intern-import.

România aproape că nu mai are nevoie de gazele ruseşti. Pe medie, în acest an, importurile de gaze din Rusia s-au menţinut în limita a 10%, de unde, înainte de criză, o treime din consumul local de gaze era asigurat de Gazprom.

Companiile locale au, deocamdată, o singură variantă alternativă de import: tot gaze ruseşti, însă din Austria, tranzitând Ungaria şi ajungând în ţară prin interconectorul Arad-Szeged. Variante de export încă nu există, interconectorul către Vest funcţionând într-o singură direcţie, către noi, din cauza unor probleme tehnice care impiedică exporturile.

Consumul României de gaze este de 11-12 miliarde de metri cubi.

Te-ar mai putea interesa și
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația inițială e România
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația ...
Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin prin Marea Neagră va fi gata în următoarele două luni, a declarat miercuri preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, informează......
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire ...
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte ...
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cele mai reduse proporţii de cetăţeni care merg în vacanţă, ...