România n-a scăpat de acuzaţia că violează normele europene pe plaja de la Sulina

Economica.net
02 06. 2012
plaja_sulina_mica_51743700

În mai 2010, a fost declanşată procedura de infringement împotriva României pentru aplicarea incorectă a directiovei europene privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi flora sălbatică, prin proiectul de amenajare a plajei Sulina.

Plaja din Sulina, renumită pentru mărimea şi frumuseţea sa naturală, nu a fost scăpată de construcţia de obiective turistice obişnuite pe litoralul Marii Negre.

„În cadrul reuniunii cu reprezentanţii Unităţii de Infringement a Direcţiei Generale Mediu a Comisiei Europene, care a avut loc în data de 22 mai 2012, la Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP), au fost prezentate informaţii suplimentare cu privire la această procedură de infringement.

Reprezentanţii Comisiei Europene au solicitat ca, pentru închiderea cazului, informaţiile prezentate în cadrul reuniunii să fie transmise în scris, însoţite de expertiza ştiinţifică realizată după finalizarea investiţiei privind efectele proiectului asupra biodiversităţii din zonă“ spun oficialii MMP într-un comunicat.

Comisia Europeană a decis pe 31 mai 2012 să trimită României un aviz motivat adiţional, iar Ungariei un aviz motivat, în care le cere celor două ţări membre să implementeze corect legislaţia cu privire la protejarea habitatului păsărilor sălbatice.

România şi Ungaria au permis activităţi în zone sensibile în ceea ce priveşte condiţiile de mediu fără a efectua studii de impact adecvate. Dacă cele două ţări nu se conformează în interval de două luni cererii Comisiei, executivul comunitar se poate adresa în acest caz Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CEJ)

MMP spune că România a scăpat, totuşi de procesul la Curtea de Justiţie cu care era ameninţată de altă procedură de infringement, privind regimul vehiculele scoase din uz. Comisia Europeană (CE) ar fi fost notificată de armonizarea legislaţiei în domeniu cu normele europene.

Totuşi, tot în 31 mai, CE a avertizat atât guvernul român cât şi pe cel slovac, aflat în aceeaşi situaţie, că vor fi reclamate peste două luni la CEJ, dacă nu se conformează cererii Comisiei.

Normelşe respective privesc interdicţia de a utiliza a utiliza metale periculoase precum plumbul, mercurul, cadmiul şi cromul hexavalent în materiale şi componente ale vehiculelor.