România nu mai are nevoie de muncitori străini. Criza le-a redus numărul de 3 ori

Numărul autorizaţiilor de muncă acordate cetăţenilor străini este în picaj. Zidarii şi guvernantele rămân însă în topul meseriaşilor străini care mai vor un loc de muncă în ţara noastră. 
Economica.net - sâm, 06 oct. 2012, 17:27
România nu mai are nevoie de muncitori străini. Criza le-a redus numărul de 3 ori

Numărul cetăţenilor străini care au autorizaţii de muncă pe teritoriul României scade de la an la an, pe fondul crizei economice şi a creşterii şomajului pe plan intern. Dacă în prima jumătate a lui 2008 lucrau legal în ţara noastră 5.178 de străini, anul acesta numărul lor s-a redus la 1.557, potrivit datelor remise ECONOMICA.NET de Oficiul Român pentru Imigrări (ORI). „Din analiza comparativă a datelor statistice înregistrate se constată, şi în acest an, o scădere a numărului de autorizaţii de muncă eliberate. Printre cauzele identificate pentru această evoluţie descendentă se numără situaţia ecomonică pe care o parcurge România, creşterea ofertei de muncă autohtone generată de concedierile efectuate atât în sistemul privat cât şi în cel bugetar şi scăderea investiţiior autohtone/străine pe piaţa de capital din România” au explicat analiştii ORI.

Ce meserii fac străinii în România 

În prima jumătate a acestui an, cei mai mulţi străini cu drept de muncă pe teritoriul ţării noastre lucrau pe poziţii de zidar pietrar (93 de persoane), aceasta fiind, după jobul de guvernantă, cea mai des întâlnită meserie practicată de străini în 2011. de asemenea, în 2011 comparativ cu 2010, numărul zidarilor străini a crescut cu 300%.

Ca şi anul trecut, guvernantele străine rămân la mare căutare în România, în prima parte a anului 92 de persoane obţinând autorizaţie de muncă pentru a putea desfăşura o astfel de activitate. Anul trecut, în familiile din România au lucrat 310 guvernante, cu 66,7% mai multe decât în anul anterior. 

Potrivit datelor furnizate de ORI, România a „importat” forţă de muncă şi pentru poziţiile de lăcătuş mecanic, acest job fiind un „new entry” într-un top 10 al meseriilor practicate de străini. În prima jumătate a anului, 79 de lăcătuşi au obţinut dreptul de muncă în ţara noastră. De asemenea, au solicitat autorizaţii de muncă 68 de comisioneri, 62 de fotbalişti profesionişti, 57 de sudori,46 de ifronişti (maşinist la maşini pentru terasamente), 26 de jucători de ruigby sau 26 de manageri. De asemenea, 24 de străini au venit înn România pentru a fi administratori de firmă.

Ţările de origine ale muncitorilor din România

Anul acesta, cei mai mulţi lucrători străini au venit din Turcia, China, Serbia, Filipine şi Sri Lanka, spre deosebire de momentul 2008, când majoritari erau cei originari din state precum Turcia, China, Republica Moldova, Bangladesh şi Ucraina. la nivelul anului trecut, cei mai mulți cetățeni străini care au un loc de muncă în România  provin din Turcia (20,6%), China (18,4%) și Filipine (12%). S-a putut observa însă o creştere semnificativă a numărului de muncitori din  Sri Lanka și SUA. Anul trecut, numărul permiselor de muncă acordate cetățenilor din Sri Lanka a ajuns la 145, cu 145,8% mai multe decât cu un an în urmă. Totodată, numărul americanilor cu drept de a munci pe teritoriul României s-a dublat, până la 80 de persoane. Și din Filipine am avut în 2011 mai mulți muncitori, față de 2010, numărul lor crescând în perioada analizată cu 23,7%, până la 329 de persoane.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat marţi că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor, după ce afirmase în mai multe rânduri că......
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările de reparaţii pe sectorul bulgăresc al podului peste Dunăre, lângă Ruse, se vor relua miercuri, 8 ianuarie, ...
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat marţi să excludă ideea de a recurge la forţă pentru anexarea Canalului ...
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Pilotul sud-african Saood Variawa (Toyota Gazoo) a câştigat, marţi, cea de-a 3-a etapă a Raliului Dakar 2025, la clasa ...