România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate – Consiliul Investitorilor Străini
„Pentru prima dată, din 2015, de când FIC realizează acest chestionar în rândul membrilor săi, majoritatea respondenţilor a declarat că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate. Acum doi ani doar un sfert dintre respondenţi reclamau probleme legate de lipsa forţei de muncă. De fiecare dată când FIC a publicat rezultatele
semestriale ale indicelui de percepţie, am atras atenţia că acest indicator se deteriorează accelerat. Acum există tot mai multe indicii din rândul companiilor membre care, coroborate cu alte date şi analize publice, arată că România se confruntă cu o situaţie dificilă privind disponibilitatea forţei de muncă”, se spune în comunicat.
Conform documentului, în martie 2017, o treime dintre respondenţi declarau că România este lipsită de competitivitate în domeniul fiscal. A urmat apoi o deteriorare semnificativă în septembrie 2017 şi martie 2018, când două treimi dintre respondenţi au afirmat acelaşi lucru.
„Considerăm că anunţurile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fără a fi urmate de studii de impact şi consultări
adecvate, au condus la această opinie. În ultimul sondaj am observat o îmbunătăţire a acestui indicator, revenind la situaţia în care doar o treime dintre respondenţi consideră România mai puţin competitivă din cauza fiscalităţii. În prezent, remarcăm o relativă stabilitate a regimului fiscal: măsurile anunţate anul trecut au fost fie aplicate, fie abandonate, iar în acest an nu au fost
anunţate schimbări majore de politică fiscală. Companiile au reuşit să se adapteze schimbărilor intervenite prin măsurile adoptate în 2017, deşi acest lucru a generat costuri şi eforturi considerabile neplanificate”, se afirmă în comunicat.
FIC consideră că pentru România este contraproductiv să fie percepută drept o ţară lipsită de competitivitate fiscală din cauza inconsecvenţei politicilor publice.
Membrii FIC îndeamnă Guvernul să menţină un cadru fiscal stabil şi să fie transparent în ceea ce priveşte viitoarele schimbări.
În acelaşi timp, FIC consideră că mediul public şi cel privat trebuie să colaboreze îndeaproape pentru a îmbunătăţi piaţa forţei de muncă din România înainte ca ea să devină un impediment major în calea dezvoltării.
Organizaţia precizează că acest sondaj este realizat la fiecare şase luni doar în rândul comunităţii membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC), companii care au avut în anul 2016 o cifră de afaceri în valoare de 183 miliarde lei şi au angajat aproximativ 200.000 de persoane.