Acest raport anual, prezentat luni la Geneva, unde se află sediul OMPI, relevă că ‘în pofida crizei economice, inovaţia merge bine’.
Primele cinci locuri din clasament, în funcţie de indicele inovaţiei, sunt ocupate de Elveţia (loc neschimbat în ultimii trei ani), Suedia (neschimbat), Marea Britanie (+2 locuri faţă de 2012), Olanda (+2 locuri) şi SUA (+5 locuri).
Singapore (locul 8) şi Finlanda (locul 6) ies din topul primelor cinci ţări, scăzând cu 5, respectiv 2 locuri.
Documentul subliniază progresele făcute de un grup de ţări dinamice cu venituri scăzute sau medii, în special China, Costa Rica, India şi Senegal.
‘Polii inovaţiei dinamice se multiplică în lume, în pofida fragilităţii economiei mondiale’, a apreciat directorul general al OMPI, Francis Gurry.
Acest clasament, care cuprinde 142 de ţări, a fost realizat cu ajutorul a 84 de indicatori, luându-se în calcul în special calitatea principalelor universităţi, posibilitatea microfinanţării şi firmele finanţate cu capital de risc.
Printre primele 10 ţări, doar SUA dispun de resurse naturale, a mai notat Gurry. Progresele înregistrate anul acesta în clasament survin în contextul în care ‘există un interes reînnoit de a trata inovaţia drept politică naţională’, a estimat, la rândul său, Soumittra Dutta, decan al şcolii de management de la Universitatea Cornell.