România, pe locul 79 din 127 de ţări în clasamentul global al adaptabilităţii la schimbare – Top KPMG
Studiul Change Readiness Index – CRI, realizat de KPMG International în parteneriat cu Oxford Economics, a fost extins de la 90 de ţări incluse în clasamentul din 2013 la 127 ţări, în 2015. În acest an, Singapore s-a clasat, la fel ca în 2013, pe primul loc, în timp ce ţările nord şi vest europene au dominat primele 20 de locuri din top, scrie Agerpres.
,,Faţă de ultimul sondaj realizat în 2013, Romania şi-a îmbunătăţit punctajul CRI general, care reliefează capabilităţile pe trei piloni principali – mediul de afaceri, sectorul guvernamental şi oamenii şi societatea civilă. România a obţinut cel mai bun punctaj la capabilităţile oamenilor şi societăţii civile, deşi aceasta este singura mare categorie la care punctajul ţării a scăzut comparativ cu studiul precedent’, spun analiştii KPMG.
Primele locuri în clasamentul CRI sunt ocupate de Singapore, Elveţia, Hong Kong, Norvegia, Emiratele Arabe Unite, Noua Zeelandă, Qatar, Danemarca, Suedia, Finlanda, Olanda, Germania, Marea Britanie, Canada, Japonia.
Statele Unite ale Americii se află pe locul 20, după Belgia şi Chile.
Studiul CRI a evaluat ţările în funcţie de capacitatea de a se pregăti şi a răspunde la schimbările tot mai rapide cauzate de multipli factori, de la calamităţi naturale şi şocuri economice şi politice până la tendinţe pe termen lung, ca de exemplu evoluţia demografică şi noile tehnologii.
Publicarea CRI are loc într-un moment în care statele membre ONU se pregătesc să adopte Obiectivele de Dezvoltare Durabilă în luna septembrie, care vor sta la baza elaborării politicilor în următorii 15 ani. Studiul CRI 2015 oferă informaţii, în unele cazuri, neaşteptate, în legătură cu ţări mai mici, mai puţin bogate şi cu resurse mai reduse care deseori depăşesc economiile mai mari în adoptarea măsurilor esenţiale de adaptare la schimbare.
O tendinţă relevantă care reiese din studiul CRI de anul acesta este că ţările care au obţinut un punctaj mai mare pentru economii favorabile incluziunii tind să aibă un indice de adaptabilitate mai bun, în timp ce, inegalitatea de venituri tinde să fie asociată cu un nivel redus de adaptabilitate la schimbare.