România, pe locul trei în UE la creşterea preţurilor, în aprilie
Potrivit Eurostat, rata anuală a inflaţiei atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană s-a situat luna trecută la nivelul zero, comparativ cu minus 0,1% în martie. Ţările cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei au fost Malta (1,4%), Austria (0,9%), România şi Letonia (ambele cu 0,6%). În schimb, 12 state membre UE au înregistrat în aprilie anuale negative ale inflaţiei, în frunte cu Grecia (minus 1,8%), Cipru (minus 1,7%), Bulgaria şi Polonia (ambele cu minus 0,9%).
Comparativ cu martie 2015, inflaţia a crescut în 17 state membre, a rămas stabilă într-o ţară şi a scăzut în alte nouă state membre, scrie Agerpres.
În martie, Banca Centrală Europeană a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat achiziţiile lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.
Conform estimărilor BCE, rata inflaţiei se va situa anul acesta la 0,7% şi la 1,3% anul viitor – mult sub ţinta de 2% avută în vedere de instituţie. Şi aceste proiecţii ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale preţului la ţiţei.
Banca Naţională a României a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an cu 1,9 puncte procentuale, de la 2,1%, cât estima în februarie, la 0,2%. Pentru 2016, prognoza a fost revizuită cu 0,5 puncte procentuale, de la 2,4% la 1,9%.