România, pe penultimul loc din Europa, după Islanda, la nivelul investiţiilor în startup-uri tech mature

România are încă un mediu anteprenorial fragil. Acest lucru este evidenţiat de un nou studiu, potrivit căruia ţara noastră se află pe penultimul loc din Europa, după Islanda, la nivelul investiţiilor făcute în startup-uri mature tech în perioada 2016-2018, cu doar 41,6 milioane de euro. Spre comparaţie, Marea Britanie, prima clasată, a beneficiat de investiţii de 8,8 miliarde de euro.
Lidia Neagu - Dum, 21 iul. 2019, 03:09
România, pe penultimul loc din Europa, după Islanda, la nivelul investiţiilor în startup-uri tech mature

Raportul, realizat de tech.eu şi Stripe, a analizat 2.000 de startup-uri mature care au generat o finanțare necesară creșterii mai mare de 30 de miliarde de euro în peste 2.300 de runde de investiții între anii 2016 și 2018. Potrivit analizei, startup-urile mature sunt acele companii care au început să investească în scalare, mai degrabă decât în dezvoltare.

Pe primul loc se situează Marea Britanie (8,8 miliarde de euro), urmată de Franţa (5,44 miliarde de euro), Germania (4,85 miliarde de euro) şi Suedia (2,06 miliarde de euro).

De observat este că suma totală a finanțărilor pentru companiile aflate în faza de creştere din Marea Britanie, Germania, Franţa şi Suedia în această perioadă depășește 21 miliarde de euro, aproape dublu față de suma strânsă de companiile de tehnologie în următoarele 20 de țări din clasament.

Islanda, o ţară cu o populaţie de circa 350.000 de locuitori şi singura care s-a aflat după România în clasament, a avut investiţii de 38,5 milioane de euro.

În ceea ce privește verticalele, categoriile de vârf ale industriei pentru etapele de finanțare necesare creșterii startup-urilor în Europa sunt fintech, medtech/health tech, SaaS și transport, în această ordine.

În ceea ce priveşte primii zece investitori în rundele de finanțare pentru creștere la nivel european, cei mai prolifici sponsori vin din Marea Britanie, Franța și Suedia.

În comparație cu SUA și China, Europa în ansamblul ei continuă să se afle departe de nivelul de investiţii către startup-uri. Statele Unite conduc topul, cu o finanțare totală de 255 miliarde dolari între 2015 și 2018, urmată de China cu 123 miliarde de dolari. Ţările europene au beneficiat aproximativ 66 miliarde de dolari în această perioadă.

O analiză preliminară pentru primul trimestru al anului arată o continuare a tendinței pozitive, cu un salt de 14% în finanțarea totală a companiilor din industria tech europeană, de la 3,25 miliarde de euro în trimestrul IV 2018 la 3,7 miliarde de euro în primele trei luni ale anului 2019.

Datele preliminare pentru T1 2019 demonstrează, de asemenea, că cea mai mare parte a fondurilor destinate creșterii companiilor se îndreaptă către domeniile medtech, iar SaaS (Software as a Service) și Fintech se află pe locul al doilea.

Când vine vorba de internaționalizare, cercetarea arată că doar o companie europeană aflată în faza de creștere din doua s-a extins fizic dincolo de piața internă, deși marea majoritate a business-urilor germane, franceze, britanice, spaniole și italiene încep să vândă în străinătate în primii doi ani de existență.

Statele Unite rămân, de departe, destinația numărul unu, 27% dintre companiile europene având o prezență fizică acolo. A doua destinaţie este în statele cu cele mai mari economii din UE, Marea Britanie (12%), Germania (10,5%) și Franța (7,5%) fiind cele mai atractive piețe europene pentru a-și deschide biroul.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi......
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea ...