România, pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată şi la producţia de porumb boabe şi floarea soarelui, în 2018

România s-a situat în 2018 pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată şi producţia realizată de porumb boabe şi floarea soarelui, conform Institutului Naţional de Statistică.
Economica.net - vin, 29 mart. 2019, 11:20
România, pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată şi la producţia de porumb boabe şi floarea soarelui, în 2018

La grâu, România a ocupat locul patru la suprafaţa cultivată, după Franţa, Germania, Polonia şi la producţia realizată, după Franţa, Germania şi Regatul Unit, iar la cartofi s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată, după Polonia, Germania, Franţa şi pe locul şapte la producţia realizată, după Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Regatul Unit şi Belgia.

Potrivit datelor provizorii publicate vineri de INS, producţia agricolă vegetală a crescut în 2018, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe şi plante uleioase şi a scăzut la leguminoase pentru boabe, sfeclă de zahăr, cartofi şi legume.

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată, aceasta a crescut la leguminoase pentru boabe, plante uleioase, cartofi şi a scăzut la sfeclă de zahăr, legume şi cereale pentru boabe.

Astfel, potrivit sursei citate, suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 0,3% în 2018, faţă de 2017, în timp ce producţia a crescut cu 14,9%, datorită în principal creşterii randamentelor la hectar (producţia medie la hectar).

„Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2018, reprezintă 45,8% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 40,8%. Producţia de cereale a crescut în principal datorită creşterii cu 28,1% a producţiei la porumb boabe”, precizează INS.

La leguminoase pentru boabe producţia a scăzut cu 36,8%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar, faţă de anul precedent, iar la plante uleioase a crescut cu 3,4%, datorită creşterii suprafeţei cultivate (+7,7%). Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la soia boabe (+17,0%) şi floarea soarelui (+5,7%).

În cazul sfeclei de zahăr, producţia a scăzut cu 20,3%, ca urmare a scăderii, în principal, a suprafeţei cultivate (-14,3%), faţă de anul precedent, iar în cel al cartofilor suprafaţa cultivată a crescut cu 0,6%, iar producţia a scăzut cu 4,7%, faţă de anul precedent.

La legume, producţia a scăzut cu 1,4%, ca urmare a scăderii, în principal, a suprafeţei cultivate cu 0,9%, faţă de anul precedent.

Referitor la fructe, datele INS arată că anul trecut, comparativ cu 2017, producţia de struguri a crescut cu 6,1%, ca urmare atât a creşterii suprafeţei cultivate (+0,6%), cât şi a randamentului la hectar (+5,5%), faţă de anul precedent, iar producţia de fructe din livezi a crescut cu 58,1%, datorită creşterii randamentului la hectar, faţă de anul precedent.

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...