România, pentru al treilea an consecutiv lider regional la numărul de modificări legislative – raport

România se situează pentru al treilea an consecutiv pe primul loc în topul regional al modificărilor legislative, cu peste un sfert (299 legi) din totalul de 1.098 legi adoptate între 1 august 2015 - 1 august 2016 în şase ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), arată raportul Grayling AcTrend 2016, elaborat de Grayling CEE Public Affairs Practice Group.
Economica.net - vin, 18 nov. 2016, 11:54
România, pentru al treilea an consecutiv lider regional la numărul de modificări legislative - raport

Potrivit raportului, remis vineri AGERPRES, clasamentul rămâne neschimbat faţă de anul trecut, cu Polonia (227 de legi) pe locul al doilea, urmată de Ungaria (186 de legi).

‘Comparativ cu anul trecut, rezultatele cercetării arată o creştere moderată, de doar 5,5% a numărului de legi adoptate la nivel regional, respectiv 1098 de modificări legislative adoptate în decursul celor 12 luni, faţă de 1041 în perioada 1 august 2014 – 1 august 2015. Aproape jumătate (483) dintre cele 1098 de legi adoptate au un impact direct asupra afacerilor, în timp ce mai mult de o treime afectează mediul de afaceri în general (37%). Dintre modificările legislative specifice anumitor sectoare, cel mai mare număr de legi adoptate vizează sectorul financiar (17%), pe cel al serviciilor (12%) şi agricultura (11%). Sectoarele mai puţin afectate au fost IT&C, industria şi sectorul energetic. Trei sferturi dintre modificările legislative legate de mediul de afaceri (75%) au fost iniţiate de Guvern, în timp ce numai un sfert (24%) au fost iniţiate de parlamentari. Anul acesta, cei mai productivi parlamentari au fost cei din Polonia (43%), România (27%), Bulgaria (25%) şi Ungaria (22%)’, se menţionează în raport.

Numărul proiectelor legislative ale parlamentarilor români a crescut pentru al doilea an consecutiv. Ca şi în Polonia, motivul principal al creşterii a fost apropiata încheiere a mandatului actualului Parlament. De asemenea, în România, potrivit noii legi electorale, numărul parlamentarilor va fi mai redus în următorul legislativ, ceea ce i-a determinat pe aleşii actuali să îşi intensifice activitatea legislativă pentru a-şi asigura locuri eligibile pe lista electorală a partidelor pentru care candidează.

Conform raportului, dintre legile cu impact direct asupra afacerilor, 18,8% au fost adoptate prin procedură extraordinară. Ca şi în anul 2015, aceasta a fost cea mai comună procedură, mai ales în România, unde peste jumătate (52%) dintre iniţiativele legislative au fost adoptate de Guvern prin intermediul ordonanţelor de urgenţă. O situaţie complet diferită s-a înregistrat în Slovacia şi în Cehia, unde anul acesta toate legile au fost adoptate prin procedura standard.

‘Parlamentele din cele şase ţări ECE analizate continuă să fie foarte active pe partea legislativă. Pe parcursul celor trei ani de când realizăm raportul Grayling AcTrend, parlamentarii din România, Polonia şi Ungaria au fost cei mai activi: 68% dintre legile care au primit votul Parlamentului în această regiune au fost adoptate în cele trei ţări. Pentru viitor, ne aşteptăm la fluctuaţii în procesul legislativ mai ales în România şi în Cehia, unde vor avea loc alegeri în perioada următoare’, a spus Gergely Abraham, director al Grupului ‘Public Affairs Practice ECE’ în cadrul Grayling.

Raportul a analizat legile adoptate între 1 august 2015 – 1 august 2016 în şase ţări din Europa Centrală şi de Est: Bulgaria, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Ungaria.

Grupul Grayling operează o reţea internaţională şi flexibilă, acoperind diverse domenii. Grayling are 800 de angajaţi în peste 50 de birouri aflate în peste 30 de ţări din Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia. Grayling este parte a grupului internaţional de consultanţă Huntsworth plc, listat la Bursa de Valori din Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Tentaţia monopolistului – Ce spune Consiliul Concurenţei despre distribuitorii ce se află într-o poziţie „specială” şi politica faţă de „companiile din grup” a marilor corporaţii
Tentaţia monopolistului – Ce spune Consiliul Concurenţei despre distribuitorii ce se află într-o poziţie „specială” ...
Tentaţia ca un monopolist să-şi încurajeze companiile din grup este mare, dar totuşi îl sfătuiesc să nu facă acest lucru, pentru că poate să contravină legislaţiei pe concurenţă, a......
Undă verde pentru Lucian Romaşcanu ca membru al Curţii de Conturi Europene, de la Parlamentul European
Undă verde pentru Lucian Romaşcanu ca membru al Curţii de Conturi Europene, de la Parlamentul European
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a dat marţi undă verde desemnării Lucian Romaşcanu, ...
A început construcția unei uriașe uzine chimice în Kazahstan, proiect de 7 mld. USD în care este implicată KazMunayGas, patronul Rompetrol
A început construcția unei uriașe uzine chimice în Kazahstan, proiect de 7 mld. USD în care este implicată KazMunayGas, ...
Pe 31 martie 2025, au fost fundați primii piloni ai viitoarei uzine de producție a polietilenei Silleno, situată în regiunea ...
Zona euro – Șomajul a scăzut uşor, în februarie (date Eurostat)
Zona euro – Șomajul a scăzut uşor, în februarie (date Eurostat)
Rata şomajului în zona euro s-a situat la 6,1% în februarie, în scădere de la 6,2% luna precedentă, în timp ce în ...