Suma reprezintă dobânzi și comisioane.
România trebuie să efectueze, în acest an, plăți în valoare totală de peste 1,164 miliarde euro către FMI, UE și BIRD. De la începutul anului, din suma totală datorată au fost achitate 729,3 milioane euro.
Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de creditorii internaționali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro. Vârful de plată în cadrul acestui pachet este în anul 2015, când autoritățile trebuie să ramburseze 1,826 miliarde de euro.
În anul 2009, România a semnat un împrumut stand-by pe 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE și Banca Mondială.
Din acest aranjament cu FMI, România a intrat în posesia a șapte dintre cele opt tranșe prevăzute, în sumă de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).
Cea de-a 8-a tranșă a fost considerată, la solicitarea autorităților române, de tip preventiv și, în contextul evoluțiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizată.
În ședința din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat încetarea mai devreme a acordului precedent și încheierea unui nou aranjament stand-by cu România, de tip preventiv, pentru o perioadă de 24 luni, în suma de 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro), reprezentând 300% din cota României la FMI. În 15 martie 2013 board-ul Fondului Monetar Internațional a aprobat prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu România, până la 30 iunie.
Pe 31 iulie 2013, șeful Misiunii FMI, Andrea Schaechter, arăta că autoritățile române și misiunea Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene au ajuns la un acord la nivel tehnic în privința noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioadă de 24 luni.
Proiectul final de scrisoare de intenție a fost trimis la Fondul Monetar Internațional pe 12 septembrie.
Asistența financiară va fi de 4 miliarde euro, acordată în mod egal de FMI și Comisia Europeană. Noul acord stand-by de tip preventiv urmează să fie aprobat de Board-ul Fondului pe parcursul lunii septembrie.