Atunci când a fost lansat Pactul Verde European, cunoscutul „Green Deal”, s-a vorbit despre înfiinţarea Fondului pentru Tranziţie Justă, alimentat iniţal cu 7,5 miliarde de euro din fonduri ale Comisiei Eureopene, din care să fie sprijinite unele regiuni ale Europei în drumul spre tranziţia energetică, cele care depind acum de utilizarea combsutibililor fosili.
La nivel european, Comisia a identifcat mai demult 41 de regiuni din 12 state membre unde desfășoară activități de extracție a cărbunelui, oferind locuri de muncă pentru aproximativ 185 000 de cetățeni. Două dintre ele sunt în România, în sud-vestul ţării, Oltenia şi Valea Jiului.
Ca atare, România va primi şi ea bani din acest fond, evident pe proiecte, şi a fost anunţată şi suma: 750 de milioane de euro, (suntem a treia ţară beneficiară, după Germania şi Polonia).
Însă, lucurile nu sunt simple, iar dacă România nu „se mişcă”, am putea primi doar jumătate din aceşti bani. Asta pentru că, potrivit propunerii de buget a Comisiei Europene, pentru exerciţiul financiar 2021-2027, pe care l-am consultat, mai avem ceva de făcut.
Iată cum sună propunerea din draftul de buget, care va fi trimisă Parlamentului European.
„Pentru a contracara consecințele sociale și economice ale obiectivului de a atinge neutralitatea climaticăpână în 2050 va fi un creat un Mecanism de tranziție justă, inclusiv un Fond de Tranziție Justă. Alocarea pentru fondul de tranziție justă pentru perioada 2021-2027 este de 7,5 miliaarde de euro. Modul de distribuire al fondurilor va fi în concordanţă cu propunerea Comisiei. Pentru statele membre care nu s-au angajat încă la un plan de neutraitate climatică până în 2050, accesul la Fondul de Tranziție Justă va fi limitat la 50% din alocarea lor națională, celelalte 50% fiind puse la dispoziție după acceptarea unui asemenea angajament”.
Traducerea este simplă: dacă România nu va prezenta un plan naţional pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, nu va primi decât jumătate din cei 750 de milioane de euro, adică 375 de milioane. Simplu spus, un astfel de plan trebuie să arate că emisiile combinate de gaze ale întregii economii , combinate cu cât poate absorbi ţara (prin păduri, mai ales) vor da o sumă nulă până în 2050-practic trebuie să avem o economie neutră din punct de vedere al impactului asupra climei.
Prima problemă este că România nu a prezentat încă o asemenea strategie pe termen lung de atingere a neutralităţii climatice până acum. Nu suntem singurii care nu am facut-o, deşi ar fi trebuit să trimitem această strategie până la finalul anului trecut, odată cu planul naţional integrat energie-mediu (PNIESC) pentru perioada 2020-2030.
A doua problemă, mai gravă, este că, potrivit unotr surse apropiate situaţiei, la nivel de autorităţi relevante nici măcar nu a început lucrul la un asemenea plan, care este unul de anvergură şi care trebuie trimis Comisiei cel mai târziu până la finalul acestui an.