România, Polonia şi Turcia pledează pentru sporirea prezenţei NATO în flancul estic al Alianţei

Economica.net
09 06. 2016
nato_de_sus_46146300

Cele trei ţări ‘au probleme comune şi împărtăşesc propuneri pentru soluţionarea lor’, a mai afirmat, în faţa presei, şeful diplomaţiei poloneze, după reuniunea trilaterală România – Polonia – Turcia.

La rândul său, ministrul turc de externe, Mevlut Cavuşoglu, a insistat că, pe lângă atenţia impusă de ‘politica agresivă a Rusiei’, NATO trebuie să-şi intensifice lupta împotriva terorismului.

Şeful diplomaţiei turce a vorbit şi despre acordul UE-Turcia privind stăvilirea fluxului migrator, el apreciind că această înţelegere se aplică cu succes. Acordul prevede în principal returnarea către Turcia a migranţilor ajunşi în Grecia, în schimbul preluării de către statele UE a unor refugiaţi sirieni direct din Turcia, un ajutor financiar european de până la 6 miliarde de euro acordat guvernului de la Ankara pentru refugiaţi şi apropierea Turciei de blocul european prin liberalizarea regimului de vize şi accelerarea procesului de aderare a Turciei la blocul comunitar.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, la reuniunea de la Varşovia, şeful diplomaţiei române şi-a exprimat convingerea că rezultatele Summitului NATO (ce se va desfăşura în capitala poloneză pe 8 şi 9 iulie) vor reconfirma unitatea şi coeziunea aliată în faţa provocărilor de securitate de oriunde ar proveni acestea, într-o abordare multidimensională, în conformitate cu principiul ’28 pentru 28′. De asemenea, ministrul român de Externe a adăugat că asigurarea unei prezenţe NATO pe teritoriul aliaţilor estici rămâne esenţială, evidenţiind complementaritatea dimensiunilor nordică şi sudică ale flancului estic.

Ministrul român a subliniat importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică şi a pledat pentru întărirea cooperării şi coordonării NATO-UE şi a relaţiei Alianţei Nord-Atlantice cu partenerii estici.

Cei trei miniştri au avut şi un schimb de opinii asupra evoluţiilor din vecinătatea estică şi sudică. Ministrul Lazăr Comănescu a evidenţiat importanţa dezvoltării capabilităţilor aliate, în acest sens un loc important ocupându-l sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, proiect defensiv, menit să contracareze ameninţările de acest tip din afara spaţiului euro-atlantic, arată MAE.

Următoarea reuniune a trilateralei România – Polonia – Turcia se va desfăşura în a doua parte a anului în România.