România, printre statele UE în care a crescut rata anuală a inflaţiei, în octombrie

Economica.net
16 11. 2017
inflation-rate-september-2014_02298000

Încetinirea neaşteptată a inflaţiei, în pofida consolidării creşterii economiei zonei euro, explică de ce luna trecută Banca Centrală Europeană a diminuat programul său de relaxare cantitativă (QE).

Conform acestor estimări, inflaţia în zona euro se îndepărtează de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să rămână stabilă în octombrie.

Cele mai mari rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Lituania (4,2%), Estonia (4%) şi Marea Britanie (3%), iar cele mai scăzute în Cipru (0,4%), Irlanda, Grecia şi Finlanda (toate cu 0,5%).

Comparativ cu septembrie 2017, inflaţia anuală a scăzut în 14 state membre UE, a rămas stabilă în cinci şi a crescut în nouă ţări (inclusiv în România).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut în octombrie combustibilii pentru transport (0,10 puncte procentuale), servicii de cazare (0,08 puncte procentuale), lapte, brânză şi ouă (0,06 puncte procentuale).

La şedinţa de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară, dar a anunţat că va înjumătăţi volumul achiziţiilor lunare de active de la 60 la 30 de miliarde de euro, diminuând programul său de relaxare cantitativă (QE) în aşteptarea creşterii inflaţiei. BCE vrea să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.