România, printre ţările UE cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul în iunie

04 08. 2021
comert_584976549_60420200

În UE, vânzările de combustibili auto au crescut cu 11,5% în iunie, comparativ cu perioada similară din 2020, cele de produse non-alimentare au urcat cu 7,1%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi tutun au înregistrat un avans de 1,7%, scrie Agerpres.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu perioada similară din 2020, s-a înregistrat în Bulgaria (22,7%), Lituania (15,3%), Slovenia (12,8%), Estonia (12,2%) şi România (12,1%), singura scădere fiind în Luxemburg (minus 3,2%).

În iunie, comparativ cu luna precedentă, volumul comerţului cu amănuntul a urcat cu 1,5% în zona euro şi cu 1,2% în Uniunea Europeană. În mai, volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 4,1% în zona euro şi cu 4,2% în UE.

În UE, vânzările de combustibili auto au crescut cu 3,6% iunie, comparativ cu luna precedentă, cele de produse non-alimentare au urcat cu 2,6%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi tutun au scăzut cu 1,1%.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Irlanda (9,4%), Germania şi Letonia (ambele cu 4,2%) şi Lituania (2%), iar cel mai semnificativ declin în Malta (minus 3%), Austria (minus 2,7%) şi Croaţia (minus 2,6%).

România a raportat o scădere de 0,1% în iunie, comparativ cu luna precedentă, după un avans de 1,3% în mai.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau în zona euro la o creştere de 1,7% a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu luna precedentă, şi la un avans anual de 4,5%. Iunie a fost a doua lună de creştere consecutivă a volumului comerţului cu amănuntul, deşi avansul a fost mai redus decât în mai, când consumatorii au revenit în magazine, în urma atenuării restricţiilor introduse pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Achiziţiile online de de alimente, băuturi şi tutun, care au fost solide în timpul pandemiei, au scăzut în iunie, comparativ cu luna precedentă.

În România, datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iunie 2021, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 3,2% datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,9%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,5%) şi la vânzările de produse nealimentare (+2,5%).

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în iunie 2021, comparativ cu luna iunie 2020, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 12,1% datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+17,6%), vânzările de produse nealimentare (+14,0%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,8%).